3

Л егенди за хора, които са способни да се превръщат във вълци, могат да бъдат открити в историята на почти всички европейски страни.

За подобни предания споменава древногръцкият историк Херодот още през V в. пр. Хр. Той пише, че членовете на племе, обитаващо земите на североизток от Скития, всяка година се трансформират във вълци за няколко дни, след което си възвръщат човешкия облик.

Известни са няколко случая на масова паника в Европа, предизвикани от твърдения, че върколаци действително съществуват. Освен това хиляди хора са били измъчвани и осъждани на смърт по обвинения, че могат да се превръщат във вълци.

Вълци в Париж

През 1450 г. Париж далеч не изглеждал като огромния метрополис, който е днес. Въпреки това той имал статута на най-големия град в Западния свят. Неговите високи стени го защитавали както от вражески армии, така и от диви животни. През зимата на въпросната година обаче се случило нещо ужасяващо – вълци успели да влязат в града и убили 40 души. Това предизвикало паника, която обхванала цял Париж. Много хора започнали да твърдят, че това не са обикновени животни, а върколаци.

Според свидетелски разкази опасните хищници били с червеникав цвят на козината. По тази причина експертите смятат, че става въпрос за Иберийски вълци (те се срещат основно в северните райони на Испания и Португалия). За да се справят с тях, местните жители им устроили капан в центъра на Париж, а тълпата, събрала се на площада пред катедралата „Нотр Дам“, избила вълците с помощта на камъни и копия.

Процесите срещу върколаци във Во

Между XV и XVII в. много хора вярвали, че швейцарският кантон Во е дом на голям брой вещици, магьосници и върколаци. Още през 1448 г. се появили слухове, че там живее върколак, който яде деца. Паниката сред местните жители се засилила няколко десетилетия по-късно, когато броят на процесите срещу вещици в Европа започнал да расте лавинообразно. През 1602 г. три жени били обвинени, че се превърнали във вълци с помощта на мехлем, даден им лично от Сатаната, отвлекли дете и го изяли по време на ритуал. 22 години по-късно мъж, чието име не е известно, признал, че е върколак и е нападал хора.

Трябвало да изминат още няколко години, преди масовата истерия да приключи. През 1653 г. пасторът Франсоа Перо написал памфлет, озаглавен „Демонология“, в който отбелязал, че ликантропията (термин, с който се обозначава трансформирането на човек във вълк) не е нищо повече от комбинация между илюзии и депресия. Промяната в общественото мнение си проличала особено ясно през 1670 г., когато твърденията, че 12-годишно момче и неговата майка могат да се превръщат във вълци, били посрещнати с насмешка.

Изгорени на клада

Во далеч не е единственият швейцарски кантон, в който имало процеси срещу предполагаеми върколаци. Между 1428 и 1447 г. редица жители на Вале били обвинени в магьосничество и ликантропия. Повечето от тях признали вината си, след като били подложени на жестоки мъчения. До процесите се стигнало, след като представители на седем области изпратили петиция до херцога на Савой с искане да бъде започнат „лов на вещици“. Те настоявали всеки, който е обвинен от поне трима души, че е върколак или вещица, да бъде изправян пред съда. В рамките на няколко години подобни процеси започнали да се разглеждат от съдилища в цяла Швейцария. Много хора били екзекутирани, като един от най-шокиращите случаи бил масовото изгаряне на клада на 100 души във Вале през 1428 г.

Замъкът на вещиците

Австрия е друга страна, в която процесите срещу върколаци се превърнали в нещо обичайно. Нейни жители били обвинявани, че са т. нар. „Wolfssegen“ – укротители на вълци, които използват черни магии, за да подчиняват на волята си тези животни и да ги принуждават да нападат хора. Също като вещиците, те често били измъчвани и екзекутирани. Много такива процеси се състояли в построения през XIII в. замък Мушам, намиращ се в Залцбург. Заради големия брой екзекуции на жени, извършени там в периода 1670 – 1690 г., той си спечелил прозвището „Замъкът на вещиците“.

През 1715 г. неизвестно животно започнало да напада и убива крави и елени в района на Мушам. Тъй като предположили, че това е дело на вълци, местните жители изпратили ловци, които да се справят с проблема. Те обаче така и не успели да ги намерят. Нападенията продължили цели две години, а много хора започнали да твърдят, че за тях са отговорни върколаци. Реакцията на властите не закъсняла – те арестували няколко просяци. След като били подложени на мъчения, мъжете „признали“, че са получили мехлем от Сатаната, с помощта на който се превръщали във вълци и нападали животни. След самопризнанията им просяците били публично екзекутирани.

Вълците на крал Луи XV

Управлението на френския крал Луи XV било белязано от няколко шокиращи случая, свързани с нападения на вълци. Най-известният от тях несъмнено е този, разиграл се в южната провинция Жеводан. В периода 1764 – 1767 г. неизвестно създание отнело живота на между 80 и 230 души. То било убито от фермера Жан Шастел, който го прострелял със сребърен куршум. Този случай продължава да озадачава историците. И до ден днешен не е ясно какво било животното, убило толкова много хора в Жеводан. Някои смятат, че става въпрос за вълк, други – за хиена, а според трети създанието всъщност било голямо куче.

Звярът от Жеводан предизвикал огромна паника сред местното население и крал Луи XV решил да изпрати войници в района, които да го открият и убият. Те обаче така и не изпълнили своята задача, а през 1765 г. някои от тях заминали за Соасон – град, намиращ се близо до Париж. Там, в продължение на няколко дни, вълк отнел живота на четирима души и ранил други 14. Двама от войниците успели да намерят опасния хищник и го убили с общи усилия.

Само година по-късно друг подобен случай шокирал Франция. Глутница вълци отнела живота на 18 души в района на Перигор. Вместо да чакат помощ от краля, местните жители решили да вземат нещата в свои ръце. Те се разделили на няколко групи и започнали да търсят глутницата. За по-малко от месец ловците успели да открият и убият опасните животни. Крал Луи XV дори наградил един от тях – възрастен мъж, който спасил живота на фермер, нападнат от вълк.

Още от автора:

Символ с мрачно минало – какво знаем за розовия триъгълник

Кои са хората, твърдящи, че са посетили бъдещето?

„Марс е населен от обезумели градинари“: Най-странните теории за извънземни

Малтусианският проблем: Обречено ли е човечеството

Животните, в които се вселявали хора и богове

"Носоотрязаният" император, провъзгласил хан Тервел за "кесар"

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 2 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 2 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 3 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 3 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 4 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 4 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 5 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 6 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 6 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 6 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 6 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 6 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 6 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 6 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания