52

П рез 1978 г. съветският разузнавателен спътник Космос 965 претърпява драматичен край. Навлизайки отново в земната атмосфера по неконтролируем начин, той излиза от контрол и се разбива с огромна скорост в Северозападна Канада.

(Във видеото може да научите повече за: Авария с космически кораб на МКС)

Това се случва в разгара на Студената война, а "Космос" никак не е обикновен сателит.

Той има ядрен двигател и носи голяма уранова енергийна клетка. Когато се разбива, той разпръсква този ядрен материал из цяла Канада, което води до радиоактивно замърсяване и повдига въпроси относно безопасността на космическите кораби с ядрено задвижване.

Още по-шокиращо е, че "Космос" не е първият или последният сателит с ядрено захранване, който се разбива. Но той е най-известният и това е неговата история.

Небето пада

"Космос 954" е съветски спътник за радиолокационно океанско разузнаване или накратко РОРСАТ. Програмата е серия от спътници, предназначени за морско наблюдение по време на Студената война. Снабдени с мощни радарни системи, тези спътници можели да наблюдават движението на корабите и морските дейности в огромни пространства на земните океани.

Предназначена за проследяване на движенията на НАТО, усъвършенстваната радарна технология на борда на "Космос 954" може да прониква през облаците и да работи при всякакви метеорологични условия, което позволява непрекъснато наблюдение. Освен с радарната си техника, "Космос 954" е оборудван и с ядрен реактор BES-5, който го захранва.

Този компактен и ефективен източник на енергия позволява дългосрочна работа в Космоса. В много отношения ядрената енергия е изключително привлекателен вариант за дългосрочни енергийни нужди. Това е така, докато нещо не се обърка.

Ядрената задвижваща система на "Космос 954" е избрана заради способността й да осигурява постоянна мощност за продължителни периоди от време, което я прави идеална за мисии, изискващи непрекъснато наблюдение и събиране на данни. За съжаление, въпреки цялата си усъвършенствана технология спътниците РОРСАТ имаха една голяма слабост: склонност към аварии.

"Космос 954" стартира на 18 септември 1977 г. от космодрума Байконур, прикачен към ракета Циклон-2. Изстрелването, което обикновено е най-опасната част, е успешно и скоро спътникът обикаля около Земята веднъж на всеки 89,5 минути. Смятало се е, че със своя ядрен реактор BES-5, зареден с 50 kg обогатен уран, сателитът ще се задържи така за известно време.

През декември същата година обаче Съветският съюз осъзнава, че нещо не е наред. Орбитата на спътника се е променила и някогашният му стабилен полет бързо е станал нестабилен.

В средата на декември американците чрез Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана също забелязват това. Те определили на спътника обозначението 10361 и забелязали, че той е променил височината на орбитата си с до 80 км.

Тъй като никоя от страните не желае случайна катастрофа, набързо се провеждат тайни срещи между съветски и американски служители. Съветският съюз признава, че е изгубил контрол над "Космос 954". Още по-лошо, системата за безопасност, която трябваше да изхвърли активната зона на реактора в орбита за безопасно изхвърляне, не работи.

Нещата тотално се объркват в 11,53 ч. по Гринуич на 24 януари 1978 г., когато неуправляемият "Космос 954" отново навлиза в атмосферата. Установено е, че той се насочва към Западна Канада, но отначало Съветският съюз твърди, че сателитът е бил унищожен по време на повторното навлизане и не е представлявал опасност.

Скоро издирванията показват, че това не е вярно. Спътникът е изхвърлил отломки над 960-километров участък в Канада от Голямото славянско езеро до езерото Бейкър.

Усилия за възстановяване

Канадската пустиня е осеяна с потенциално радиоактивни отломки. Канадците и американците обединяват усилията си в операция "Утринна светлина", за да съберат възможно най-много радиоактивни материали.

От 24 януари 1978 г. до 20 април 1978 г. съвместните екипи обхващат по суша и по въздух площ от 124 000 кв. км. (48 000 кв. мили). След това те извършват второ претърсване от 21 април до 15 октомври същата година. Общо са намерени дванадесет големи парчета от спътника, като десет от тях са счетени за радиоактивни.

Възстановените части са по-малко от 1 % от спътника. Но те все пак били смъртоносни - само един фрагмент имал ниво на радиация от 500 R/h, достатъчно, за да убие всеки, който е изложен на въздействието му за няколко часа.

В допълнение към усилията за физическо почистване са проведени дейности по мониторинг и оценка, за да се оцени степента на радиоактивно замърсяване в засегнатия регион. Това включва измерване на нивата на радиация в почвата, водата и въздуха, за да се определи потенциалното въздействие върху околната среда и местното население.

По силата на Конвенцията за отговорност за космически дейности от 1972 г. Русия е задължена да изплати на Канада обезщетение за всички щети, причинени от нейния спътник. Канада фактурира на СССР общо 6 041 174,70 канадски долара за разходи и малко повече за бъдещи непредвидени разходи. СССР оспорва размера на сумата и плаща приблизително половината от претендираното.

Неуспехът не се отразява благоприятно и на репутацията на космическата програма на СССР. Те вече били преживели подобен провал през 1973 г., когато един от техните РОРСАТ се разби в Тихия океан край бреговете на Япония. Пет години след неуспеха на "Космос 954" друг спътник, "Космос 1402", падна от небето, изхвърляйки ядрото си в южната част на Атлантическия океан.

След тези повтарящи се неуспехи Съветският съюз най-накрая е принуден да се вземе в ръце и да инсталира резервен механизъм за изхвърляне на ядрото на своите РОРСАТ. Добре, че са го направили, защото при катастрофата на "Космос 1900" през 1988 г. ядрото му действително е било изхвърлено в Космоса.

Последици

За щастие последиците от катастрофата можели да бъдат много по-лоши. Ядрото на "Космос 954" е било 90% уран-235, който има период на полуразпад от 703,8 милиона години.

Това означава, че то остава радиоактивно изключително дълго време. От друга страна, това е алфа-излъчвател: вътрешна, а не външна опасност. Ако някой се появи и вземе парче от материала, дрехите и кожата му вероятно ще блокират радиацията. Това означава, че Канада не е била изложена на риск да бъде унищожена от реактивен дъжд.

От друга страна, ако някой погълне уран-235, го очакват много лоши времена. Това означава, че едно от основните опасения, когато става въпрос за неоткрити отломки от "Космос 954", е замърсяването на околната среда.

Тези изотопи могат да останат радиоактивни за продължителен период от време, което води до продължително излагане на радиация на организмите в екосистемата. С течение на времето това излагане на радиация може да има вредни последици за растителните и животинските популации, както и за екосистемите като цяло.

Освен това съществуват потенциални рискове за здравето на хората, които могат да влязат в контакт със замърсени райони или да консумират храна и вода от засегнатите региони. Излагането на радиоактивни материали може да повиши риска от рак и други здравословни проблеми, особено ако хората са изложени на въздействието им за продължителни периоди от време или при високи нива.

Падането на радиоактивни вещества при повторното влизане в атмосферата на "Космос 954" предизвика значителни усилия за почистване и повиши осведомеността относно дългосрочните последици от сателитите с ядрени двигатели. Въпреки че операция "Утринна светлина" успешно се справи с непосредствените последици, опасенията относно замърсяването на околната среда и рисковете за здравето продължават да съществуват.

Инцидентът подчертава значението на международното сътрудничество за справяне с предизвикателствата, свързани с изследването на Космоса, и подчертава необходимостта от строги мерки за безопасност при космическите мисии с ядрени двигатели. Тъй като продължаваме да проучваме и използваме космическите технологии, поуките, извлечени от "Космос 954", служат като напомняне за значението на отговорните и устойчиви практики при изследването на Космоса.

 

Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Аферата &quot;Митници&quot;: Един от задържаните иска да излезе на свобода</p>

Аферата "Митници": Марин Димитров от Хасково иска да излезе на свобода

България Преди 59 минути

Той беше арестуван при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в началото на април

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

Свят Преди 1 час

Това е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Технологии Преди 1 час

Невроморфният Hala Point обработва информацията 50 пъти по-бързо и използва 100 пъти по-малко енергия спрямо предишна подобна разработка на Intel

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 8 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 9 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Свят Преди 10 часа

Бел: Лятото ще бъде много трудно за Украйна

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 11 часа

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 11 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

България Преди 11 часа

Очаква се утре текстовете да бъдат приети на второ четене

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

България Преди 11 часа

Парламентът се събира извънредно утре, за да гласува текстовете окончателно

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

България Преди 12 часа

Борисов: Повече ние в сглобки не участваме

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 13 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 14 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 14 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 14 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни