Т ортата е специален десерт, който дори и приготвен е делничен ден, може да подобри и най-мрачното настроение.
И понеже понеделниците по традиция са предизвикателство и за най-големите оптимисти, ви предлагаме да опитате това маково изкушение.
Необходими продукти:
за основата:
150 гр. брашно
90 гр. краве масло
60 гр. пудра захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер
за пласта с мак:
500 мл. прясно мляко
100 мл. яйчен ликьор
400 гр. заквасена сметана
180 гр. мак
150 гр. захар
1 ванилия
50 гр. грис от твърда пшеница
за белия пласт:
500 гр. заквасена сметана
120 гр. захар
3 яйца
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, захарта и маслото, когато станат на трохи, прибавете бакпулвер, ванилия и яйце.
Разстелете тестото в тава за печене и го покрийте с пергаментова хартия.
След 12 минути на 180 градуса блатът е готов.
Докато той се охлажда, кипнете млякото, захарта и ванилията. Добавете към тях гриса и изчакайте да набъбне.
Когато сместа се сгъсти, съдът се отстранява от котлона и се прибавят маковото семе и ликьорът.
Щом леко се охлади, добавете и заквасената сметана и оформете пласт върху блата.
Смесете останалите сметана, захар, яйца и ванилия и изсипете внимателно върху слоя с мак.
Тортата се пече 1 час и 20 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
Оставя се да се охлади в леко отворена фурна.
Сервира се напълно охладена, най-добре на следващия ден.
Вижте още сладки предложения:
Вкусен кекс с два слоя
Кремът, който всеки би опитал
Десерт, който и деца могат да приготвят
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!