9

Р азследване на британската телевизия Би-Би-Си (BBC) за разпространението на материали с педофилско съдържание предизвика остър конфликт с „Фейсбук“.

От BBC откриват, че материали с такъв характер се разпространяват свободно в социалната мрежа.

Малолетни момичета с порно снимки в сайтове за запознанства

Социален експеримент разкрива опасностите в мрежата (видео)

Те информират „Фейсбук“ за резултатите от разследването. В отговор от социалната мрежа искат доказателства. И BBC им изпращат намерените снимки. Реакцията на социалната мрежа е меко казано странна. Оказва се, че повечето от материалите с педофилско съдържание не са изтрити, а срещу профилите на хората, които са ги публикували не са предприети никакви действия.

В същото време обаче от „Фейсбук“ подават сигнал в полицията за разпространяване на материали с педофилско съдържание, заради изпратените като доказателства от BBC снимки.

Всичко започва, след като от британската телевизия решават да проверят дали системата за филтриране на съдържание на социалната мрежа е достатъчно ефективна.

По време на разследването от BBC намират над 100 пробива в системата. Информират „Фейсбук“ за това. В отговор са изтрити само 18 от постовете.

След разследването от BBC искат интервю с ресорния директор на социалната мрежа Саймън Милнър. От „Фейсбук“ се съгласяват, при условие, че им бъдат изпратени доказателства за проблемното съдържание. След това те изненадващо анулират интервюто и подават сигнал в полицията срещу BBC, тъй като „разпространяването на снимки с експлоатацията на деца е незаконно“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@