15

В оенни самолети от Втората световна война бомбардират Мурманск, руски град близо до границата с Норвегия и Финландия.

Една естествена и въздействаща снимка, уловила силното взаимодействие между машините за убиване на човека и величието и красотата на един елен, се оказва не толкова естествена.

Евгени Халдей е известен със своите снимкови манипулации

Руският офицер, фотограф и военен кореспондент често инсценирал или манипулирал своите снимки. Той твърди, че го правел с цел да подсили „истината“ на визуалния момент.

По време на въздушно нападение от страна на Германия Халдей заснема един елен на фронта, но осъзнава, че картината не изглежда токова драматична, колкото си я е представял.

За да подсили въздействието на снимката, той наслагва върху нея британски изтребители „Хоукър Хърикейн“, следвани от немски пилоти, както и експлодираща бомба, за да завърши сложната, но въздействаща композиция.

Ето и историята на снимката на елена на фронта,

според книгата от 1997 г. на Александър и Али Нахимовский - “Witness to History: The Photographs of Yevgeny Khaldei”.

Снимката на елена в Мурманск е композирана. Авторът, Халдей, не го отрича, но държи да отбележи дълбоката истинност на материала си. Все пак е имало елен, който се е появил пред обектива по време на въздушните нападения. Просто той я е направил по-въздействаща.

В книгата е поместен разказът за историята на елена и снимката:

По време на бомбардировките от тундрата изскочи един елен. Той искаше да бъде с хората. Те от своя страна му построиха място за живеене и му дадоха име – Яша.

Всеки път, когато се чуеха сирени, той бягаше при войниците, не искаше да бъде сам. При една въздушна атака заснех момента.

Когато Битката за Мурманск приключи, войниците не знаеха какво да правят с елена. Те го натовариха в камион и го пуснаха отново в тундрата, за да се присъедини към останалите елени.

Той не разбра какво се случва и бяга след камиона колкото издържа.

Как избухва битката за Мурманск

След като през март 1940 г. с мирен договор приключва Зимната война, СССР получава големи териториални придобивки, но това не я спира да продължи да оказва натиск върху Финландия.

По този начин Финландия е тласната да потърси съюзници - страните от Оста.

Германия изисква и получава права за транзит на войските си в Северна Норвегия през финландска територия, подготвяйки участието им в операция „Барбароса“. Чрез споразумението с финландците германците успяват да разположат система от бази в Северна Финландия.

Това, разбира се, не остава незабелязано от СССР. Молотов отправя искане до Хитлер да се намали германската активност във Финландия, но през ноември 1940 г. Хитлер отказва.

На 25 юни 1941 г. Финландия обявява война на СССР, а в ранната сутрин на 29 юни започва настъплението.

Финландците твърдят, че Германия може да е съюзник в тази война, но Финландия води „особена война“, за да си възвърне отнетите земи.

Вижте още:

Срещата на "тримата големи" в Техеран

Последната снимка на Хитлер преди да се самоубие

Коко Шанел била шпионин на нацистите

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@