Още по темата

Хрупкава кора от бутер тесто, крем от сметана и сирене, а отгоре парченца дюля.

Ето как да приготвите този сладкиш.

Необходими продукти:

1 кг. дюли
400 гр. бутер тесто
400 гр. захар
1 яйце
½ лимон
1 шушулка ванилия
2 с. л. заквасена сметана
2 с. л. крем сирене
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Захарта се изсипва в 1,5 л вода и се оставя на огъня, да кипне. Когато захарта се разтвори, се добавя лимонът, нарязан на тънки шайби. Пуска се и разполовената шушулка ванилия.

Дюлите се почистват, нарязват се на полумесеци и се варят в сиропа 45–50 минути, след което се охлаждат.

Тестото се разточва и се реже на 9 правоъгълника. По краищата им се с нож се изрязва лента около сантиметър, но не до края.

Краищата се мажат с разбито яйце. Прихлупват се по диагонал и се залепват.

Във вътрешността се разпределя кремът от сметана и сирене. Отгоре се подреждат дюлите.

Пекат се 20 минути в загрята на 180 градуса, с вентилатор.

Поръсват се с пудра захар. Останалият от дюлите сироп се редуцира леко на умерен огън. Всеки тарт се полива с малко от сиропа и се поднася.

Вижте още сладки предложения:

Тарталети с яйчен крем

Вкусен кекс с два слоя

Кремът, който всеки би опитал

Десерт, който и деца могат да приготвят