З има е няма как да не е студено, затова ви предлагаме няколко сгряващи рецепти, с които да дочакате пролетта с усмивка.
1. Крем супа от карфиол
Необходими продукти:
600 г. карфиол
400 г. нахут (от консерва)
50 г. глава целина
1,4 л. зеленчуков бульон
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус
3 филии хляб
60 мл зехтин
½ ч. л. пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и целината се наситняват, и се слагат в тенджера.
Добавя се накъсаният на розички карфиол, налива се бульонът, овкусява се със сол и черен пипер и се готви, докато зеленчуците омекнат.
Прибавят се листенца розмарин и нахутът, и се кипва.
Супата се пасира и ако има нужда, се налива вода.
Как да приготвите крутоните вижте във видеото
3. Шкембе чорба от гъби кладница
Необходими продукти:
500 г. гъби кладница
60 г. краве масло
1 ч. ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
1 ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете гъбите, махнете пънчетата, защото те са по-жилави. В тенджера разтопявате 2/3 от маслото, след което добавяте гъбите и разбърквате добре.
Когато гъбите пуснат сока си, сложете брашното и отново разбърквате бързо. Добавяте и две чаени чаши вода, прясното мляко и около 1 лъжица сол.
След 10-15 минути на котлона супата е готова.
Междувременно разтопявате останалото масло в тиган и добавяте червения пипер.
Преди сервиране добавяте от маслото към всяка купичка шкембе чорба.
А ако предпочитате класическата шкембе чорба, вижте рецептата тук.
4."Семейна класика" - вкусна супа топчета
6. Супа от свинско със спанак

Необходими продукти:
400 г свинска плешка
100 г спанак
100 г фиде
200 мл животинска сметана
50 мл олио
2 жълтъка
1 свинско сърце
1 стрък праз
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
за подправката:
50 мл бял винен оцет
2 скилидки чесън
2 с. л. настърган хрян
1/2 с. л. сухо чили
Начин на приготвяне:
Свинската плешка се нарязва на кубчета, сърцето се почиства добре и също се нарязва на кубчета.Заливат се с 3 л студена вода и се оставят да кипнат. Пяната, която се образува на повърхността, се отстранява.
Добавят се мащерката и дафиновият лист и се оставя да се вари, докато месото омекне – около 2 часа и 30 минути. Празът се наситнява, запържва се в олиото и се слага при месото.
Когато и той се свари, се добавят почистеният и нарязан наситно спанак и фидето.

Готви се още 2–3 минути. Брашното се запича на сух тиган. Охлажда се и се разбърква с жълтъците и сметаната.
Сместа се темперира с част от бульона и се сипва в супата. Щом кипне, се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер.
Хрянът се смесва с чилито, стрития на паста чесън и оцета. Супата се овкусява с подправката.
Вижте още вкусни рецепти:
Нещо топло и домашно за студените дни