1

З има е няма как да не е студено, затова ви предлагаме няколко сгряващи рецепти, с които да дочакате пролетта с усмивка.

1. Крем супа от карфиол

Необходими продукти:
600 г. карфиол
400 г. нахут (от консерва)
50 г. глава целина
1,4 л. зеленчуков бульон
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус
3 филии хляб
60 мл зехтин
½ ч. л. пушен червен пипер

Начин на приготвяне:

Лукът, чесънът и целината се наситняват, и се слагат в тенджера.

Добавя се накъсаният на розички карфиол, налива се бульонът, овкусява се със сол и черен пипер и се готви, докато зеленчуците омекнат.

Прибавят се листенца розмарин и нахутът, и се кипва.

Супата се пасира и ако има нужда, се налива вода.

Как да приготвите крутоните вижте във видеото

2. Любимата пилешка супа

3. Шкембе чорба от гъби кладница

Необходими продукти:
500 г. гъби кладница
60 г. краве масло
1 ч. ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
1 ч. л. черен пипер

Източник: vbox7.com

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете гъбите, махнете пънчетата, защото те са по-жилави. В тенджера разтопявате 2/3 от маслото, след което добавяте гъбите и разбърквате добре.

Когато гъбите пуснат сока си, сложете брашното и отново разбърквате бързо. Добавяте и две чаени чаши вода, прясното мляко и около 1 лъжица сол.

След 10-15 минути на котлона супата е готова.

Междувременно разтопявате останалото масло в тиган и добавяте червения пипер.

Преди сервиране добавяте от маслото към всяка купичка шкембе чорба.

А ако предпочитате класическата шкембе чорба, вижте рецептата тук.

4."Семейна класика" - вкусна супа топчета

5. Доматена крем супа

6. Супа от свинско със спанак

Източник: Thinkstock/Guliver photos

Необходими продукти:

400 г свинска плешка
100 г спанак
100 г фиде
200 мл животинска сметана
50 мл олио
2 жълтъка
1 свинско сърце
1 стрък праз
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

за подправката:
50 мл бял винен оцет
2 скилидки чесън
2 с. л. настърган хрян
1/2 с. л. сухо чили

Начин на приготвяне:

Свинската плешка се нарязва на кубчета, сърцето се почиства добре и също се нарязва на кубчета.Заливат се с 3 л студена вода и се оставят да кипнат. Пяната, която се образува на повърхността, се отстранява.

Добавят се мащерката и дафиновият лист и се оставя да се вари, докато месото омекне – около 2 часа и 30 минути. Празът се наситнява, запържва се в олиото и се слага при месото.

Когато и той се свари, се добавят почистеният и нарязан наситно спанак и фидето.

Източник: vbox7.com

Готви се още 2–3 минути. Брашното се запича на сух тиган. Охлажда се и се разбърква с жълтъците и сметаната.

Сместа се темперира с част от бульона и се сипва в супата. Щом кипне, се дърпа от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер.

Хрянът се смесва с чилито, стрития на паста чесън и оцета. Супата се овкусява с подправката.

7. Лесна зеленчукова супа

Вижте още вкусни рецепти:

Нещо топло и домашно за студените дни

Нашенско: Яхния със свинско и лук

Постна яхния по тарикатски

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Как да се подготвим за Никулден
Ексклузивно

Как да се подготвим за Никулден

Преди 11 часа
Бъдещата кралица разказа, че синът ѝ иска да е постоянно покрай тях
Ексклузивно

Малкият син на Кейт и Уилям проговори

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини