Още по темата

Пищен викингски гроб в Швеция пази останките на жена воин от Х в., което предоставя първите археологически доказателства, че са съществували жени викинги на високи военни постове.

Във видеото горе разберете за едни от най-великите археологически находки в историята

Мистериозните слънчеви камъни на викингите са съществували

Невероятното откритие е публикувано в доклад на учени от университетите в Стокхолм и Упсала в научното списание „American Journal of Anthropology“.

ДНК анализ разкрива повече за жената воин

Тя е била на около 30-годишна възраст и е имала височина около 1.67 м. Погребана е с различни оръжия, сред които меч, стрели, боен нож, брадва, острие и два щита. Това е и основната индикация, че е била воин.

Викингските нападения – заради жени

В големия гроб са открити и два коня и различни игри. Игрите според учените пък разкриват, че погребаният е бил на висока позиция и се е славел със своите стратегии и тактики.

Това е първото формално и генетично потвърждение, че са съществували викингски жени воини“, казва проф. Матиас Якобсон от Университета в Упсала.

В скандинавската история се предават много легенди

за безстрашни жени воини, но в съвременната история с годините се е наложило, че това са просто легенди, а жените викинги не са изпълнявали такава роля. Това е и една от причините археологическото откритие да бъде подминато първоначално.

Учени: Викингите не са били изнасилвачи и мародери

Гробът е открит през XIX в. от шведски археолог, на когото му е изглеждал като много други гробове, откривани в Швеция. Тъй като за викингските воини се е смятало, че могат да бъдат само от мъжи пол, при откриването на гроба с оръжията, никой не поставя под съмнение, че скелетът вътре е мъжки.

С какво са допринесли викингите в миналото, което ни е полезно и до днес

По-късно при друго проучване на гроба остеологът Анна Кйеллщтрьом от Стокхолмския университет забелязва индикации, че може би скелетът е женски. И се оказва права – ДНК проба от зъб на скелета не показва наличие на Y- хромозома.

Това не е първият гроб, в който е открит женски скелет с оръжия,

но е първият, който по някакъв начин показва, че оръжията всъщност са принадлежали на жената в него.

Викингските погребения са уникални и много принципни. Уважаваните воини задължително са погребвани с вещите и притежанията си. Тези притежания варирали от оръжия и злато до жени. Именно това е и причината често в гроб на мъж воин да бъде открита жена, която е нямала нищо общо с битките и оръжията.

Крал Артур - реална личност или легендарен герой

Това, което изучаваме, не е просто една девица, а истински военен водач, който се оказва, че е бил жена“, обяснява водещият на изследването - Шарлот Джонсън.

За пръв път може да се потвърди, че жените всъщност са участвали в битки и са били пълноправни членове дори в по-доминантните мъжки сфери.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.