Още по темата

Една снимка трогна потребителите на социалните мрежи и отново повдигна въпроса за децата, които са сред най-уязвимите и невинни жертви на военните конфликти.

Визуалният артист Марина Амарал, която използва стари черно-бели фотоси, които оцветява и в последствие разказва историята зад тях, предизвика вниманието на потребителите. 

Марина използва една портретна снимка на малко момиченце, изпратено в един от лагерите на смъртта  по време на Втората световна война - Аушвиц. 

На фотографията виждаме малката Чеслава Квока, едно от 230 000 деца, намерили смъртта си в Аушвиц.

Чеслава е била депортирана там през декември 1942 година заедно със семейството си. Тя е била снимана от фотографа на концентрационния лагер при пристигането си там. 

Една история от "Аушвиц" - "Менгеле и седемте джуджета"

Майка й умира през февруари, а Чеслава загива на 12 март, по-малко от месец след нея.

Колекцията снимки е част от фотоалбум издаден от историка Хелена Кубица. Целта на сборника със снимки е да бъдат запазени образите на затворниците в лагера, като те да не останат в историята като статистически данни.

Намериха страховито наследство от д-р Менгеле

Самата авторка на проекта казва в коментар под снимката: "Направих цветовите корекции преди около година, но тази остава сред любимите ми, защото се надявам, че чрез нея ще дам възможност на Чеслава историята й да бъде разказана. Също така, това беше една от най-трудните колоризации, които съм правила."

Снимката на Чеслава е направена от Вилхелм Брасе или затворник №3444. 

Преди войната той е бил фотограф в студиото на леля си, а когато е преместен в лагера, той започва да снима затворниците в профил и анфас. 

След като краят на войната е ясен, му е дадена заповед да унищожи всички направени от него фотографии. Той обаче решава да ги спаси, за да може оцелелите след ужаса, да намерят близките си.

Благодарение на смелостта му са запазени хиляди човешки истории, като тази на Чеслава, които да помогнат ужаса на войната да не бъде забравен. И да се надяваме - никога повече да не бъде повторен. 

Завещанието на една шотландка, загубила живота си в Аушвиц

Учителката, която надхитри Гестапо

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram