Още по темата

Намалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани със сериозни депресивни разстройства, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета на Източна Финландия и университетската болница в Куопио изследвали здравословното състояние на 90 души на възраст между 20 и 71 години, засегнати от сериозно депресивно разстройство, и на 253-ма участници в контролната група, които не били депресирани.

Ето какво да правим всеки ден преди 9 сутринта, за да имаме прекрасен ден

Кои певци могат да ви докарат депресия

Организмът използва аминокиселината аргинин, за да произведе азотен оксид, който е медиатор за нервната система и имунната защита и играе роля за регулиране дейността на сърдечносъдовата система.

Намалените нива на аргинин са рисков фактор за сърдечносъдови болести.

Източник: ThinkStock/Guliver

"Възможно е предизвиканите от депресията възпалителни реакции да понижат нивата на аргинин - заяви ръководителят на изследването Тони Али-Систо.

Това може да доведе до недостатъчно за нервната система и кръвообращението производство на азотен оксид. Все пак не знаем какви са причините за намалените нива на аргинин у хората с депресия, допълва още Али-Систо.

5 ежедневни навика, които пречат на здравето ни

Учени откриха най-добрия природен антидепресант

Били проучени три аминокиселини:

Аргинин, цитрулин и орнитин, от кръвни проби за изследване на кръвната захар на участниците. Освен това били измерени концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин от серума. Тези данни били използвани, за да се изследва нивото на аргинин в кръвта.

Не била открита значима разлика между концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин в двете групи.

Били изследвани също кръвни проби, взети 8 месеца по-късно. Антидепресантите и антипсихотиците не повлияли върху концентрациите.

Разкриха защо депресията се отразява различно на мъжете и жените

Експерт споделя техники за по-щастлива 2018 г.

"Макар получените резултати да показват, че депресираните хора са с намалени нива на аргинин в кръвта си, това не означава, че приемането на добавки аргинин ще им осигури защита срещу депресия. Нужни са допълнителни изследвания", отбеляза Али-Систо.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.