Още по темата

Специални мерки за сигурност се подготвят за новогодишната нощ. Само на площад "Батенберг" в столицата се очаква 20 хиляди да изпратят последната минута на 2017-а.

Сцената, която и в момента се изгражда, е под 24-часова охрана от вчера. Ще има 8 пропускателни пункта, тежка техника и 12 екипа жандармерия. 

МВР отказа да съобщи колко точно униформени ще ни пазят в новогодишната нощ. Ще има десетина екипи от по двама души, въоръжени с автомати, без маски на лицата. Те ще пазят реда в различни точки в София.

Ще има два реда тежка техника в района на площад „Батенберг”.

Ще бъдат изградени общо осем КПП-та, които ще пропускат гражданите към площада. Хората не трябва да носят в себе си чадъри, стъклени бутилки и остри предмети, пиротехника и пистолети.

Метрото ще работи през цялата нощ. Влакове ще има в диапазон между 20 до 40 минути. Полицейски екипи ще пазят и там.

Полицаи ще има и пред всички търговски центрове в столицата.

„Ще има достатъчно брой служители, които на Нова година ще бъдат на работa, като ще има и допълнителни полицейски екипи на всички бежански центрове в централна градска част. Ще има изградени 8 контролно-пропускателни пункта на пл. „Княз Ал. Батенберг“, като ще има и две линии с тежка техника и 12 екипа жандармерия, които ще обезпечават всички постъпи към сцената на площада", каза началникът на отдел „Охранителна полиция“ към Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) комисар Борислав Муеров. 

Първата линия ще бъде с по-тежка техника, а втората – отново с моторизирана техника, ще обезпечава за евентуално нахлуване на автомобили. На пунктовете ще бъде извършвана проверка на всички лица, които са в явно нетрезво състояние или притежаващи забранени предмети – огнестрелни оръжия, пиротехника, стъклени бутилки, чадъри. На основните метростанции – „Св. Климент Охридски“ и „Сердика“, също ще бъде засилено полицейското присъствие както отвън, така и в самите метростанции“, каза още комисар Муеров и уточни, че до момента няма сигнали за евентуални заплахи. 

„В новогодишната нощ ще има и новосформирани екипи от полицейски служители – 10 екипа от по двама човека, обучени от специализираните сили във връзка и за Европредседателството на България как да действат при активна стрелба. Те могат да съдействат при нужда и на гражданите, което не трябва да стресира хората“, обясни още той.

По време на празниците са извършени 303 проверки на пиротехнически изделия,

от които са открити само 25, несъответстващи на изискванията. Това каза главният директор на ГД „Контрол на пазара“ към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) инж. Мирослав Йотов на брифинг за предприетите мерки във връзка с предстоящите новогодишни празници.

Има заповеди за спиране на разпространението на 3 вида фойерверки, които са били с нарушена опаковка, каза още инж. Йотов и уточни, че проверката е показала спад на нарушенията в сравнение с миналата година. 

„Факт, който е потвърден и от изказването на лекарите от „Пирогов“, е, че по коледните празници не е имало инциденти, свързани с употребата на фойерверки. Считаме, че с нашата работа и превенцията, която оказваме всяка година, потребителите вече имат изградена правилна култура за тяхната употреба", посочи той.

Източник: БГНЕС

Но не трябва да се забравя, че не трябва да се купуват пиротехнически изделия от нерегламентирани места, каза още шефът на ДАМТН и уточни, че всички обекти, които продават пиротехника, трябва да имат разрешение от служба КОС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК