Още по темата

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването е един от хората, помогнали при изготвянето на доклада на Еврокомисията, който постави България в дъното на класацията по продължителност на живота в Европа.

Според документа здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. Оказва се, че България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания в Евросъюза.

Детската смъртност е с над 80 % по-висока от средната за Европа и дори се увеличава в последните две години.

Защо здравноосигурени плащат за лекарска помощ

Такса разговор с лекар в болница у нас

Българките са принудени да плащат хиляди за раждане

В същото време държавата дава твърде малко за здравеопазване, а българският пациент продължава да доплаща най-много от джоба си – сравнено с другите европейци.

Д-р Кацаров коментира доклада в „Здравей, България“ по NOVA: „Показателите у нас са много лоши: висока смъртност, ниска продължителност на живот, лекарите бягат, а пациентите доплащат най-много. Докладът е безмилостен, но тези констатации не са нови за експертите в България, а вероятно и за по-широката публика.

Лошото е, че

това са констатации, които са валидни от години

Те не са настъпили през тази година и това само по себе си дава много негативна оценка на водената политика през последните години“.

Като огромен проблем той очерта и липсата на скринингови програми за ранна диагностика на онкологични заболявания например. „Трябва от този доклад да се подчертае изводът, че въпреки отделените средства за онкологични заболявания, за лъчетерапия, за химиотерапия, противодействието и борбата с тези заболявания не е ефективна. Смъртта остава висока в сравнение с други страни.

Според мен причината е в това, че

продължава твърде късно да се откриват тези заболявания.

Нашата страна и до ден днешен няма скринингови програми за ранна диагностика на най-често срещаните онкологични заболявания. Късното откриване на заболяването води до този резултат. Не знам защо няма скринингови програми. Здравната каса като профилактика плаща единствено изследване на холестерол“.

Целия разговор с д-р Кацаров вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.