Още по темата

От Центъра за градска мобилност обявиха обществена поръчка за над 460 000 лева за „тайни клиенти” в градския транспорт. 

Те ще проверяват както условията в обществения транспорт, така и отношението на шофьорите и спазват ли правилата на пътя. Ще бъдат напълно неразпознаваеми, с цивилни дрехи, за разлика от 22-мата униформени служители на Центъра за градска мобилност, които осъществяват контрола в момента, съобщава NOVA.

Проверяват полицаите, извлекли жена от автобус

Законни ли са глобите в градския транспорт?

Гратисчии срещу контрольри - десетки нападнати

Лъчезар Пеков, ръководител и един от проверяващите на автобуси от Центъра за градска мобилност коментира, че най-честите нарушения са подминаване на спирки, неотваряне на врати и непродаване на билети от шофьорите.

Тъй като проверяващите са с униформи и водачите на автобуси ги познават, нарушения при проверки често няма.

В същото време пътници сигнализират за лошо отношение в градския транспорт, а някои водачи са заснети как карат с цигари и дори с телефон в ръка.

С обявената обществена поръчка за 468 000 лв. проверяващите вече ще са от външна, фирма и ще бъдат 50. Изискване към фирмата е да има собствен дейта център и радио мрежа с лицензирана честота. По думите на Пеков, това се налага за „по-добра оперативност”. Също така ще бъдат наети 50 автомобила за проверки.

Лъчезар Пеков отчете, че в момента за проверки на градския транспорт се харчат годишно около 360 000 лв.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.