Още по темата

За първи път в историята Македонската православна църква - Охридска архиепископия ще получи Благодатния огън и това ще стане с помощта на България.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ НА РЕСТАВРИРАНИЯ БОЖИ ГРОБ В ЕРУСАЛИМ

Той ще бъде предаден на летище София на представителя на Светия синод на Македонската православна църква митрополит Иларион, който се изпраща лично от архиепископ Стефан.

Легендата за Благодатния огън

Благодатният огън идва у нас в четири специални фенери

Веднага след това митрополит Иларион ще отпътува с хеликоптер за летище Скопие, откъдето пламъкът ще бъде раздаден на всички храмове в Македония.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от най-младия български митрополит - 40-годишният Антоний.

За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005-та година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил.

Митрополит Антоний ще излети за Йерусалим на 7-ми април рано сутринта с правителствения самолет „Фалкон”, предоставен за целта с решение на премиера Бойко Борисов.

Очаква се Благодатния огън той да пристигне в София на Велика събота около 19.30 часа.

Благодатен, наричан още Свещен огън, е пламъкът, който се запалва всяка година на Страстна събота в общия за различни християнски конфесии храм „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Според християнската църква слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Неговият пламък в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.