Още по темата

Мъж се оказа длъжник с няколко заема, без да знае, че е кандидатствал за тях. Преди дни Тихомир получава обаждане от фирма за бързи кредити. Известяват го, че има забавена вноска по заем. Пред NOVA той посочи, че не е вземал такъв.

В офис на фирмата разбира, че кредитът е изтеглен преди месец. По електронен път. А данните на кредитополучателя изцяло съвпадат с неговите. Истинският шок обаче идва след като иска справка от БНБ.

Събирач на бързи кредити: Ще получиш детето си в колет

Абсурд: Колекторски агенции търсят пари от умрели

Невидими лихви и такси: Взимаш 1500 лв., връщаш 6300 лв.

„Справката като излезе, още 4, направо 5 кредита на 5 януари – всички са изтеглени”, разказва той. Твърди, че докато кредитите са теглени е бил на смяна като шофьор в градския транспорт. И показва пътен лист.

След като разбира, че е измамен Тихомир подава жалба в полицията. Сигнал е изпратен и до прокуратурата.

„За да се извърши една такава измама определено трябва да има кражба на самоличност. Ако измамникът се сдобие с наш документ или подправи наш документ, дори копие от документа, който допуска онлайн обмена на данни – голяма е вероятността това да се случи”, твърди Цанко Цолов от Комисията за защита на личните данни.

Той съветва да внимаваме на кого предоставяме личните си данни и особено при сканиране на личните ни карти. Единствено банковите и кредитните институции имат право по закон да извършват такова сканиране.

„Някой трябва да се представи за друго лице, да бъде толкова находчив, че да е създал чужда самоличност и на следващата фаза, когато трябва да изтегли физически сумата,  да разполага с подправен документ за самоличност, за да се предостави за другиго”, коментира пък Николай Цветанов от Асоциацията на фирмите за бързи кредити.

Проверка показа, че опити за теглене на кредити от името на Тихомир са правени и в други фирми.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.