Още по темата

Малко преди 1 часа тази нощ пътниците от влака, от който снощи изгоряха два вагона на гара Коньово, все пак стигнаха крайната точна на пътуването си - Бургас, предаде NOVA.

Влакът се запалил около 20 часа, а от БДЖ обясниха, че огънят е тръгнал от трети вагон. В композицията от София за Бургас имало около 80 души. 

Огънят е забелязан от превозните служители при влизането на композицията в гара Коньово. Служителите са реагирали своевременно като веднага са евакуирали хората от влака.

Посрещачи чакаха с часове пред гарата, без да имат информация за часа на пристигането на автобуса, с който бяха превозени техните близки.

Ученици и деца, прибиращи се за ваканцията, са повечето пътници. Те разказаха, че огънят тръгнал от края на втория вагон, докато били в движение. Нямало паника. 

"Ние лично усетихме миризма по едно време и просто влакът спря. Аз излязох и видях пламък", разказа Илчо.  

Той и другите пътници са убедени, че адекватните реакции на кондукторите са причина да няма пострадали.

Движението е било възстановено в 4,23 ч. тази нощ. Няма никакви проблеми с преминаването на влаковете през гара Коньово.

Във връзка с информации, че превозната бригада е била обгазена, официално бе съобщено, че няма такова нещо. Превантивно им е бил сложен кислород да дишат, тъй като те няколко пъти са преминавали през вагоните, за да видят дали не е останал някой пътник и са вдишали дим.

При първоначалния оглед ясно се вижда, че от третия вагон, където е апаратурата за осветлението, е най-голяма вероятността – около 90%, да е възникнал пожарът. Това заяви д-р инж. Бойчо Скробански – ръководител на Специализирано звено за разследване в Министерството на транспорта.

От тази апаратура се командва отоплението и осветлението на целия вагон. Първо ще се отворят шкафовете отдолу, там е основното, главното захранване, където върви високото напрежение. Късото съединение е някъде в този район. Всеки един влак преди излизане е преглеждан, прави му се пълен преглед. Не е установено да е имало проблеми.

В гасенето има и включени пътници от влака, които са проявили гражданска позиция и са гасили с пожарогасителите, но течението е пренесло пожара назад и е изгорял и четвъртия вагон, каза Скробански.

По-сериозни огледи ще се изготвят във вагонно депо-Пловдив.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram