Още по темата

Как да живееш в най-бедния регион в Европейския съюз и да взимаш заплата, повече от три пъти над средната. В момента средната работна заплата в Северозападния регион е под 900 лв. по данните на Националния статистически институт, а средно за страната тя е над 1060 лв., за София - над 1400 лв. 

Раздвижването във Враца е налице по отношение на сектора, в който има най-голям глад за специалисти - IT индустрията - в момента там дейност развиват три IT компании, навлезли след проекта "Враца Софтуер общество". Зад него са Емилиян Кадийски, Теодор Константинов и Илиян Димов. Те организират курсове за програмиране за ученици и възрастни, за които вече сме ви разказвали. 

Враца се превърна в арена за най-добрите програмисти

Враца Софтуер Общество вдъхнови над 200 човека

През академията им са минали близо 300 души за три години, някои от които са останали във Враца като Борислав, други са записали такива специалности в София, а около 20 човека са започнали работа в тези IT компании, навлезли на пазара след инициативата им. В същото време Враца е и най-бързо изчезващият град у нас - населението намалява с големи темпове. 

Защо Борислав избра да остане във Враца

Най-добрите излизат директно на ниво джуниър програмисти, което им осигурява начални заплати от около 1000 лв., а средно за страната в тези компании обучените специалисти взимат по 2000-3000 лева, разказват двама от основателите - Теодор Костадинов и Илиян Димов, пред Vesti.bg. Данните са от BASSCOM - Българската асоциация на софтуерните компании. 

За тях основният проблем в сектора е, че макар да се търсят хора, има пропаст между току що завършилите и обучените специалисти и тяхната цел е да направят така, че хората без опит да си намерят работа.

Млад българин създаде софтуер, който се използва в цял свят

Тримата основатели на тази академия, която дава основата в програмирането с курс, и то безплатен, са първите победители в ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, в партньорство с фондация Reach for Change, която подкрепя и инвестира в социалното предприемачество, насочено към създаване на по-добро бъдеще за българските деца.

За трите години, в които сбъдват мечтата си да направят нещо за родната Враца,

те са получили запитване от ЦЕРН за техни кадри, работят и с гиганта Google. 

В началото ги гледали с почуда в родния град, но сега хората им се радват. В събота те стартират и нова кампания - дигитален маркетинг. Поканили са лектори, които да обяснят как се навлиза в бранша. 

Теодор е на 24 години
Теодор е на 24 години

Искаме хората да видят, че във Враца може да се живее нормално, разказва Теодор. Макар и тримата основатели да са в София, казват, че целта им е да направят така, че хората да остават във Враца. Засега са в толицата, защото събирането на контакти е по-лесно. 

Прогноза за 2018 г.: Високи заплати и повече работни места

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК