Още по темата

Те са красиви, успели, истинска гордност за България. Ансамбълът ни по художествена гимнастика е необикновен и обичан от всияки ни. А кои са петте им постижения, които никога няма да забравим? Вижте:

Олимпиадата в Рио
Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова и Любомира Казанова са нещо повече от обикновени гимнастички, въпреки че са изключително нежни и крехки момичета, са надарени с лъвски сърца. И го доказаха на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, където прибавиха в колекцията на своите успехи, единственото отличие, което им липсваше.

Трудният път
Те извървяха изключително труден път, осеян с препятствия, докато стигнат до почетната стълбичка в Рио, а за спечеленият от тях бронзов медал от най-престижния спортен форум на планетата спокойно можем да кажем, че има стойността и блясъка на златен. Нито един от конкурентните ни ансамбли не е понесъл толкова тежки удари по пътя си към Рио. Грациите успяха да преодолеят след случилото се с тяхната съотборничка Цветелина Стоянова.

Успехите
Безспорно ансамбълът ще остане в историята на художествената ни гимнастика като един от най-успешните. Момичетата достигнаха всички възможни постижения в своя спорт. Тук, разбира се, на фона на бленувания успех, следва да споменем и Цветелина Стоянова, която въпреки, че не успя да изживее паметния триумф заедно със съотборничките, има своя съществен принос за класирането и за всички останали завоювани титли.

Източник: Getty Images/Guliver

Минали постижения
В периода от 1976 г. до 1999 г., златните момичета печелят 14 шампионски титли от световни първенства, 14 шампионски титли от европейски първенства, 5 от световни и европейски купи и 2 вицешампионски титли от Олимпийските игри. Богатата им история не може да се сравни с тази на никоя друга държава.

Треньорите
Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева поздрави националния ансанмбъл секунди след спечелването на бронзов олимпийски медал в многобоя. Робева заяви, че с оглед на всичко преживяно от момичетата отличието е равностойно на злато. Останалата част от треньорския щаб и Илияна Раева, имат огромни заслуги за успеха на момичетата.