Още по темата

Балканските държави могат да започнат присъединяването си към ЕС през 2025, но само ако разрешат всичките си неуредени гранични спорове, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Юнкер посочи, че това е само „ориентировъчна” дата за Сърбия и Черна гора, първите от 6 държави в региона, включени в доклад на Еврокомисията за разширяването на общността, който трябва да бъде оповестен по-късно днес. Става дума и за последните четири - Албания, Босна и Херцеговина, Косово и Македония. 

Междувременно стана ясно, че Македония ще започне преговори през 2019 г. 

„Няма да има по-нататъшно разширяване на страните от Западните Балкани, без предварително да са решени главните конфликти”, каза Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург.

„Тази спекулация да кажем, че ще разрешим проблемите известно време след присъединяването, няма да се случи за втори път, не и с мое участие”.

ЕС се опари в миналото като прие нови членове без да са разрешили всичките си проблеми, например сегашният морски спор между Хърватия, която се присъедини през 2014, и Словения.

Съставеният от 28 държави ЕС се стреми да се разшири към това, което смята за заден двор на Балканите, за да не позволи на други регионални играчи като Русия и Турция да разширят влиянието си там.

Сърбия и Косово остават в конфликт близо 20 години след войната, която доведе до независимост на Косово, а кавгата между Македония и членката на ЕС Гърция заради името на Македония предизвика огромни протести в Атина миналата неделя.

Македония ще преименува летището в Скопие

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Предлагат ново име за Македония

Лавров: Разговорите за името на Македония са заради САЩ

Миналата година Юнкер каза, че желае Сърбия и Черна гора да се присъединят до 2025, но днес предупреди, че това не е сигурно.

„Погрешно е да се твърди, че аз или ЕК сме казали, че присъединяването на Сърбия и Черна гора трябва да е станало до 2025”, каза Юнкер пред евродепутатите.

„Не това е ориентировъчна дата, насърчителна дата, така че заинтересуваните хора да могат непрекъснато да се движат по пътя”, посочи Юнкер.

През май лидерите на ЕС ще имат среща на високо равнище в България заедно с лидерите на шестте балкански държави, включени в доклада.

Юнкер изключи всякакво разширяване по време на неговия 5-годишен мандат, когато пое ръководството на изпълнителната власт на ЕС през 2014 – и на практика блокът е на път да загуби един член – Великобритания, догодина. 

"Присъединяването към ЕС е далеч повече от технически процес. Това е генерален избор, основан на базови ценности, които всяка страна трябва да прегърне по-активно, от тяхната външна и регионална политика, точно до това, на което децата биват обучавани в училище ", гласи новата стратегия, получена от POLITICO и Флориан Едер и Андрю Грей преди нейното одобрение от Комисията във вторник.

Президентът Румен Радев коментира стратегията.

Положително следва да се оцени, че Стратегията е ориентирана към практиката и очертава конкретни параметри на засилено сътрудничество със страните от региона. Отчетена е нуждата от изграждане на отношения на добросъседство и валидността на подхода на оценка на страните-членки, в съответствие с индивидуалния им напредък по пътя на реформите, посочи той, съобщиха от президентството.

От ключово значение за успеха на Стратегията е лансирането на шестте конкретни области на партньорски инициативи, които адресират най-сериозните проблеми на региона и сред които с най-голяма важност са върховенството на закона, социално-икономическото развитие, сигурността и миграцията и особено помирението и добросъседските отношения. Важна особеност на стратегията е и нейният индивидуален подход към страните. По този начин Западните Балкани заемат като никога досега място в основополагащ документ на ЕС, дефиниращ бъдещи приоритети и действия на Съюза. По този начин документът бележи важен етап в реализацията на целта за членство на целия район на Балканите като част от обединеното европейско семейство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram