Още по темата

Истински студено време насред горещниците - най-горещите дни според народния календар - 15, 15 и 17 юли, а астрономическите горещници се отбелязват на 28,29 и 30 юли. 

В страната е в сила оранжев код за валежи и гръмотевични бури за 10 области, и жълт за други 7. 

Около 16 градуса бе сутринта в София, а максималните градуси няма да са повече от 19. Това е понижение с близо 20 градуса на фона на предишните дни и особено в първия уикенд на юли. Промяната на времето започна след четвъртък

Оранжев код за силен дъжд и гръмотевични бури е в сила за Перник, София град, Софийска област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч и Габрово. Ще има значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Очаква се сумарните количества за денонощието да са 35-60 л/кв.м. Ще има условия и за градушки.

Жълтият код за силен дъжд и гръмотевични бури е в сила за Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Ще има значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Очаква се сумарните количества за денонощието да са 15-35 л/кв.м. Ще има условия и за градушки.

Днес над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност

и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Очакват се градушки и има условия за значителни количества. Над източните райони облачността ще е значителна и на отделни места, главно в Североизточна България ще има превалявания от дъжд.

От север-североизток с умерен, в източните райони и временно силен вятър, ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и

максималните ще бъдат между 17° и 22°, на места в Югоизточна България до 27-28°.

По Черноморието

облачността ще е значителна, но валежи не се очакват. Ще духа умерен до временно силен североизточен вятър. Максимални температури ще са 24°-26°. Температурата на морската вода е 22°-25°. Вълнението на морето ще е около 3 бала с тенденция на увеличение, главно по южното крайбрежие.

В планините на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Има условия за значителни количества. Ще духа силен североизточен вятър, а по билата преди обяд югозападен. Максимална температура на височина 1200 метра – около 15°, на 2000 метра – около 8°.

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат и отново на много места ще са значителни.

Жълт код за силен вятър и силно вълнение на морето е обявен за цялото Черноморие за 17 юли. Над морето ще духа североизточен вятър с пориви 20 м/сек и вълнение на морето 3-4 бала.

В понеделник валежите ще отслабнат, а във вторник облаците ще се скриват и ще започне повишение на температурите. 

В народния календар дните от 15 до 17 юли се наричат горещници - в чест на огъня. Смятат се за най-горещите дни през годината, а обичаите свързани с тях се наричат Чурлига, Пърлига и Огнена Марина и се отбелязват за предпазване от огън. Православната църква отрежда тези дни на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра. Вярва се и че колкото по-горещо е, толкова по-мека ще е зимата. 

Горещниците са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа - не се ходи на нива и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече хляб, не се готви, не се преде, тъче и шие.

Нарушаването на тези забрани се смята причина за пожари и запалване на реколтата, дома или лош късмет. Така в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март. Пече ли силно слънце през трите горещника - топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg