Още по темата

Ценни археологически находки, разкриващи историята на Пловдив, бяха бетонирани от строителен инвеститор, въпреки решение на Министерството на културата, съобщава NOVA.

Строителството на кооперация започнало през март тази година. В основите обаче са открити ценни артефакти от първото хилядолетие. А парцелът попада в защитената културна зона.

Археологическо откритие променя историята на Пловдив

Пловдив - европейска дестинация за 2016 - СНИМКИ

Разкриха уникална находка на дъното на Черно море

„Тук е имало къщи, жилищни квартали, около XII век, вероятно тук е имало и манастирски комплекс”, обясни археологът Елена Божинова.

За да проучат терена и да запазят находките, археолозите работили 40 дни. Но времето се оказало недостатъчно и комисия от Министерството на културата удължили срока с още 6 работни дни.

„Минахме и видяхме, че обект вече няма. Видяхме бетона. Сигнализирахме Министерството на културата. Той пристъпи това решение на министъра на културата и всъщност това е прецедент в Пловдив”, посочи Божинова.

Така една част от ценните находки от Античността и Средновековието са бетонирани. Други  отиват на сметището за отпадъци.

Инвеститорът твърди, че не е получил писмо от Министерството на културата, че проучването се удължава.

„Не успях да изчакам повече становището на Междуведомствената комисия, поради факта, че тази стена имаше опасност да рухне и предписанията бяха в двудневен срок да бъде укрепена”, обясни инвеститорът Крум Загоров.

Според хората от близките блокове, инвеститорът е унищожил историческите находки, за да не забавят строителството му.

Министерството на културата ще санкционира инвеститора още следващата седмица.

„Глобата за унищожаване на археологически обект достига до 20 000 лева”, обясни Стоилка  Игнатова от Главната инспекция за опазване на културното наследство.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.