86

П ремиерът Бойко Борисов събра на спешна среща всички спецслужби. Съвещанието ще търси връзката на стрелеца от Нова Зеландия с България. При стрелба в две джамии бяха убити 49 души, предаде NOVA

Причината са българските имена, изписани на оръжията на терориста от Крайстчърч. На снимки в новозеландската и австралийска преса се вижда, че цялата екипировка на нападателя е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки.  

На брифинг след срещата стана ясно, че 28-годишният австралийски гражданин Брентън Тарант е посетил България през миналата година. Посещавал е основно исторически места, в момента се събират данни за контактите, които е имал. Няма данни за терористична дейност в нашата страна. 

Тарант е посетил Балканския регион, това са данните до този момент, през 2016 година. 28-30 декември 2016 е бил в Сърбия, минал е през Черна гора, Босна и Херцеговина. Той е пътувал с автобус и не е преминавал през територията на България, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. 9-15 ноември 2018 година е бил у нас. 

Пристига на Летище София с полет от Дубай. На 10 ноември той наема автомобил и пътува около исторически места - Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Бачково, Казанлък, Пловдив, Асеновград, Благоевград, Перник. С Румънските авиолинии на 15 ноември заминава за Букурещ и от там се предвижва до Унгария. 

Събира се информация за използвани СИМ карти и да се уточни маршрутът му. Няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето на наша територия. 

Двете му пътувания в региона са свързани преди всичко с посещение на исторически места и битки между християнска и османска армия, заяви Цацаров. Събира се информация за контактите му. Постоянна е връзката с разследващите в Нова Зеландия и чуждестранни партньори. 

Предстои работа по отношение на местата, които е посещавал и една от задачите е да установим дали е имал контакти с български граждани. Направена е незабавна връзка. 
Предстои тази вечер да получим допълнителна информация по отношение самоличността на извършителите и дали те са пребивавали на територията на България. Няма данни да е бил за нещо друго, освен това записано в документите - цел Туризъм, това заяви и вътрешният министър Младен Маринов. 

Източник: БГНЕС

Осъждаме всеки такъв акт и не желаем атентатът в Нова Зеландия да бъде свързан с България и българската история. Толерантен народ сме и живеем с всички народи по света, коментира външният министър Екатерина Захариева.

На оръжието и пълнителите личат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на 15 век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски, както и годините на Руско-турската война.

Върху оръжията на Брентън Тарант има и множество надписи на сръбски език. В негов туит се виждат и няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи или на ключови битки от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи "битка при Булаир 1913". Върху част от оръжията има надписи и на немски език, съобщава БГНЕС. 

По последни данни при терористичната атака са убити най-малко 49 души, а други 40 са ранени. Тарант около врата е носил и нацисткия символ "Черно слънце". Върху пълнителите има надписи за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с турците на Косово поле през 1389г. Има и надпис за битката при Виена от 1683 година, когато градът е под османска обсада. Тогава се слага край и на османските завоевания в Европа.

Брентън Тарант е на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в Twitter. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа. "Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми," пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща.

"Много от хората, които бяха директно ударени сигурно са имигранти, сигурно дори са бежанци в Нова Зеландия. Но те избраха нашата страна за свой дом и тя е техният дом. Те са едни от нас. Насилникът не е един от нас. Той е човекът, който няма място в Нова Зеландия”, каза министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Сърбия остро осъжда терористичната атака в Нова Зеландия. Това заяви външният министър на северозападната ни съседка Ивица Дачич, цитиран от "Танюг".

Той е категоричен, че нападателят няма нищо общо със страната, въпреки различните информации от доклади. Според тях Брентън Тарант е преминал през почти всички балкански държави, включително и Сърбия. Дачич допълни още, че осъжда тези видове злоупотреби.

На оръжието бяха изписани на кирилица сръбските имена Милош Обилич, Марко Милянов Попович, Стефан Лазар, Байо Пивлянин. 

Той е почитател на осъден сръбски военнорестъпник, става ясно от излъченото от него на живо нападение. В колата на път към целта си той слуша крайно десни песни, възхваляващи Радован Караджич, обвинен в тежки военни престъпления босненски сръбски лидер. След като водеше сърбите в босненската война (1992-1995 г.), през 2016 г. Караджич бе осъден на 40 години затвор за геноцид и различни военни престъпления.

"Караджич, ти водиш сърби, покажи им, че са безстрашни", гласи текста на песента.

Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин: "Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!" Тарант пише също: "Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция." В манифеста му е споменато и използването на огнестрелни оръжия. Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния "разпад". Тарант пише, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е "символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел. 

Веднага след атаките във всички училища в града бяха активирани планирани блокади. Няколко часа по-късно мярката беше отменена.

Във връзка с терористичния акт в Крайстчърч, Нова Зеландия, Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в страната, да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони, стриктно да спазват препоръките на правоохранителните органи и останалите специализирани служби, съобщиха от министерството.

По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт.

При съмнения за засегнати близки, информация може да бъде получена на горещата телефонна линия на новозеландската полиция +64-0800-115-019. При нужда от съдействие, българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Нова Зеландия, могат да се обръщат към посолството на България в Австралия на следните телефони: +612 62869700 и +614 38 005 187 (дежурен телефон в извънработно време).

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център":

+359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 86
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

86 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 23 минути

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 1 час

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 2 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 10 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 11 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 12 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 13 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 13 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 14 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 14 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.