Още по темата

Въпреки излязла съдебна заповед, от БАБХ иззеха и убиха 119 екзотични птици от столичния зоопарк.

Скандалът набра сила в социалните мрежи. А оправданието на Българската агенция по храните, дадено пред NOVA e, че не са получили решението на съда. Така проблемът излиза извън рамките на конкретния казус и става показателен за това, как работят институциите в България.

„Къде в света първо убиват пациентите и след това взимат проби от тях, за да доказват каквото и да било?”, пита Добромир Бориславов, директор на „Зоологическа градина - София”.

Той подчерта, че въпреки съобщението на БАБХ, че зоопаркът е поставен под карантина, такава заповед при него не е постъпвала.

Хронологията на събитията е следната - на 20 февруари птиците са задържани на българо-румънската граница заради нередовни документи за превоз. После са изпратени в столичния зоопарк. От БАБХ обявяват, че са заразени - без да са правени изследвания и издават заповед да бъдат умъртвени. Администрацията на зоопарка обжалва по съдебен ред. На 23 февруари - петък, съдът решава, че трябва да бъдат направени изследвания на птиците преди да се произнесе за избиването им. Въпреки това в понеделник от БАБХ изземват и умъртвяват животните. А във вторник заявяват, че при изследване на вече мъртвите птици са открили птичи грип в две от тях и съобщават, че зоопаркът е поставен под карантина.

„Искаме да видим изследванията, които са направени. Искаме да получим официална информация какъв е щамът, какъв е вирусът”, каза Добромир Бориславов.

„И миналата зима същата тази агенция определи Зоологическата градина в София като огнище на птичи грип”, посочи той. „Защо гостите на София и столичани трябва да плащат цената за една недобре свършена работа?”, подчерта Бориславов, според когото няма причина зоопаркът да бъде затворен.

„Защо трябваше да се направят изследвания след като тези животни бяха убити?”, попита той. Според него е „сериозен въпрос” защо са умъртвени всички птици, след като само две са били заразени? А ако притеснението на БАБХ е било толкова голямо, защо животните са били изпратени в столичния зоопарк?

Това е станало по искане на РИОСВ-Монтана, в което никъде не е посочено, че има някаква заплаха, поясни Бориславов.

Александра Митева от Българската агенция по безопасност на храните отговори, че заболяването, с което са били заразени двете птици е вирусно и „изключително опасно, и може да доведе до разпространение и сред други”. Тя е категорична: „Абсолютно по правилата са действали компетентните органи”.

„Не е въпросът кога са взети пробите”, заяви Александра Митева и посочи, че в агенцията не е пристигал документ от съда, който да забранява умъртвяването на птиците.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.