Още по темата

Частната охрана на цели села - под въпрос, след като президентът и главният прокурор едновременно поискаха от Конституционния съд да обяви Закона за частната охранителна дейност за противоконституционен.

По думите на Радев така кметове може да имат феодална армия и охраната на селата е отговорност на държавата. Това той заяви в Пловдив. 

Той не е съгласен частни охранителни фирми да пазят села и малки градове у нас, тъй като по този начин държавата абдикирала от задълженията си. А и това било предпоставка да се създава държава в държавата и частни армии.

„Случвало ли ви се е да правите репортажи за феодални кметове? Ами сега такъв кмет вече ще си има и феодална армия, която ще се издържа от държавата. Това за мен не е правилно”, каза още президентът Радев.

Село Лиляче е едно от първите села, които се пазят от частна охрана. Така е от години, след като жена убива друга за 300 лв.  

„Охраната дава едно спокойствие на хората. Много редовно си плащат хората. Вече четири години им плащаме”, разказа за „Здравей, България” по NOVA един от жителите на село Лиляче, който ползва услугите на частната охранителна фирма.

Всеки собственик на къща плаща по 5 лева на месец за охраната. А онези, които не живеят в селото, броят по 10 лева месечно на охранителите.

Хората казват, че са много доволни. Ако нямат охрана, питат кой ще ги охранява. Притесняват се какво ще стане след това. 

От началото на 2018 година има само една телефонна измама. 

В мотивите си държавният глава посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на Конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

В атакувания текст за пръв път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Тя представлява селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание, определени с устройствен план, без да се включва землището.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова Сотир Цацаров сезира Конституционния съд, защото тези текстове нарушават основните принципи на правовата държава, защото се отнемат правомощия на държавата и се прехвърлят на частно-правни субекти, които са длъжни да осигурят обществения ред и националната сигурност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram