Още по темата

Семейството на починал миньор от рудник "Ораново" край Симитли осъди фирмата на 250 хиляди лева, съобщи в. "24 часа".

Съпругата и двете деца на Асен Грънчаров, който почина от инфаркт по време на търсенето на четиримата затрупани работници в мината миналото лято, са получили обезщетение от  общо 47 500 лв. за смъртта му, която е определена като трудова злополука.

Той е издъхнал по време на смяната си като електромеханошлосер и трябвало да монтира под земята машина за вкарване на въздух за спасителните екипи, които търсели затрупаните. Докато вървял към мястото, внезапно му прилошало, свлякъл се на земята и починал.

Според съдебно-медицинската експертиза Грънчаров е починал от остър инфаркт на миокарда, причинен от „есктремно претоварване, произтичащо от спешната обстановка, довела до силно нервно-психическо напрежение и претоварване на сърдечно-съдовата система”, пише „24 часа”.

Тримата наследници са внесли иск в съда срещу мината да получат общо 280 000 лв. за причинени неимуществени щети, болки и страдания, като от тази сума се извади взетата вече застраховка.

В хода на делото са разпитани близки на починалия, които са обяснили, че в дните на издирване на затрупаните му колеги, той бил преуморен, притеснен и буквално на ръба на силите си. Те го съветвали да си вземе болничен. "Доста колеги са в болнични, ако и аз изляза, кой ще намери телата”, казвал им Грънчаров.

Според жена му, в дните на издирването, той е работел при изключително физическо натоварване, на извънреден график и без спазване на часовете за почивка.

Подложен бил на психическо напрежение, заради случилото се с колегите му. Виждал техните роднини денонощно да стоят в рудника и да плачат в очакване да намерят телата. За тези 17 денонощия той не се е хранел нормално, нито почивал, от натрупаното физическото претоварване и безсъние рухнал психически. Никога не е боледувал, не е пиел лекарства, обяснили още най-близките му.