Още по темата

Софийският градски съд призна за виновни двамата младежи, които бяха изправени на съд за жестокото убийство на студента по медицина Михаил Стоянов, предаде DarikNews.bg. За престъплението, което стана през 2008 г. в столичната Борисова градина, дълго време нямаше заподозрени извършители. Преди около 5 години, обаче разследващите достигнаха до Радослав Кирчев и Александър Георгиев, за които прокуратурата смята, че са били част от наказателна бригада.

Четири години и десет месеца затвор за Радослав Кирчев и 13 години за Александър Георгиев. Такива наказания определи СГС на двамата младежи, които бяха обвинение за жестокото убийство от 2008 г. Александър и Радослав трябва да платят общо 250 хил. лева кръвнина на майката на Михаил Стоянов- Христина.

Според съда има достатъчно доказателства, които сочат, че двете момчета са участвали в сбиване, довело до силен удар и впоследствие смъртоносно задушаване на 25-годишния студент. Магистратите обаче не са съгласни с квалифициращото обстоятелство, че престъплението е извършено от хулигански подбуди.

В определяне размера на наказанието съдът е взел предвид и многобройни смекчаващи вината обстоятелства, като това, че двамата са на изключително млада възраст, с чисто съдебно минало и добри характеристични данни. Освен всичко друго Радослав е бил непълнолетен при извършване на престъплението, заради което и присъдата му е значително по-лека.

Случаят с убийството на студента по медицина Михаил Стоянов е част от дългия списък с разследвания, проточили се с години. Криминалистите разплитат престъплението близо 4 години.

Още в самото начало на разследването се отклонява в грешна посока. Върху дрехите на мъртвия Михаил е намерен косъм, който заради морфологично сходство отвежда криминалистите до един от най-близките приятели на жертвата - Явор. Няколко седмици по-късно обвиненията от младежа са свалени. Следва задънена улица, която продължава до 2010 г., когато са първите по-съществени резултати от разследването на убийството. Тогава са засечени сигнали от СИМ картата от телефона на Михаил, който е активиран от единия от подсъдимите - Александър Георгиев. Незабавно след като е разпитан по случая, той се обажда на свой бивш съученик Цветомир, за да го предупреди, че ще бъде потърсен от полицията заради въпросния телефон. Според прокуратурата Александър се е опитвал да използва съученика си като алиби и чрез него да отклони фокуса на криминалистите от себе си. Младежът обаче съдейства на полицията и отива на срещата с Александър предварително окачен с микрофони. Така целият разговор между двамата беше изслушан от съда през април м.г., а по-късно съученикът на Александър, който е и основен свидетел в процеса, се оплака, че върху него е оказван натиск от страна на подсъдимите младежи.

До финала на делото прокуратурата защитаваше тезата, че Радослав и Александър са били част от наказателна бригада, която е гонела и нападала хомосексуалисти в Борисовата градина. Освен двамата младежи, обаче, така и не бяха задържани други, въпреки че сигнали за нападения не липсваха.

Така и не се изясни дали и как 25-годишният студент Михаил е провокирал нападателите си.

Решението на съда не е окончателно и предстои делото да се гледа пред Апелативния съд. Засега Радослав Кирчев и Александър Георгиев остават под гаранция.