Още по темата

Обвинителният акт на американската прокуратура срещу Желяз Андреев и още четирима българи е повече от 30 страници, съобщава NOVA. До момента САЩ са поискали екстрадирането единствено на Желяз Андреев.

Според прокурорите българите умишлено са участвали в заговор за индиректен експорт на стоки от САЩ до Сирия,

без да са имали разрешение за това.

Желяз Андреев е бил координатор на сделките между САЩ и Сирия за военно електронно оборудване – различни части за самолети, които фирмата на Желяз продавала на Сирийските авиолинии. Затова Желяз е обвинен в нарушаване на американските закони. Второто обвинение срещу него е за експорт към държави с наложено ембарго. Предвиденото наказание за двете престъпления е над 25 години затвор.

САЩ искат екстрадирането на българин

Със същите обвинения са останалите четирима българи. Двама от тях обаче имат обвинение и за контрабанда.

Две от обвинените жени всъщност са знаели, че има някакъв вид нарушения.

Михаела Ненова и Любка Христова са разменяли кореспонденция със собствениците на фирмата. В тази кореспонденция ясно се вижда, че и двете жени са били наясно, че с част от сделките има някакъв проблем и със собствениците се е обсъждало как точно да процедират в тези конкрени ситуации.

Желяз Андреев обаче не е сред хората, упоменати да са знаели, че със сделките по някакъв начин се нарушават законите. Въпрос на време е да стане ясно дали САЩ ще поискат екстрадирането и на останалите обвинени българи.

По-рано днес окръжният съд в Добрич освободи от ареста и постанови мярка за неотклонение „подписка“ в 60 дневен срок на Желяз Андреев, за чието екстрадиране настояват от САЩ. Решението на съда може да се обжалва в 3-дневен срок.

Предстои насрочване на дата за делото по искането за екстрадиция,

съобщи БНР.

В съдебната зала бяха изслушани пледоариите на обвинението и защитата.

В съдебната зала Желяз Андреев заяви, че, като служител в отдел Продажби на „АВ Тронкс“, той е

изпълнявал задълженията си според трудовата си характеристика и никога не е предполагал, че те са в нарушение на американските закони.

Той категорично отрече да е изготвял или фалшифицирал документи и подчерта, че никога не е посещавал САЩ, не е кандидатствал дори за виза.

На свидетелската скамейка в негова защита се яви приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя подкрепи думите му, че, като работници на най-ниското йерархично ниво, те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители.

Защитата на Желяз Андреев поиска от съда да го освободи от ареста, тъй като няма риск от укриването на подсъдимия и по този начин да не се съобрази с искането на прокуратурата за задържането му под стража за срок до 60 дни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.