5

П овече служители в консулската служба във Великобритания и информационни срещи с българите в Обединеното краство. Това са част от мерките, които правителството предприема по повод Брекзит. По време на днешния парламентарен контрол външният министър Екатетрина Захариева беше изслушана от депутатите. Причината -  зададен въпрос от левицата. БСП разкритикува външно министерство, с аргумента, че не вижда резултати от извършените анализи как Брекзит ще се отрази на постоянно пребиваващите българи във Великобритания.

„Още от миналата година организираме информационни дни, в които с консулски служители и служители  от Министерството на труда и социалната политика разясняваме начина на регистрация, защото  нея щеше да я има, независимо дали има сделка или не, и правата, от които ще се ползват. За първите 6 месеца за тази година са предвидени 20”, каза Захариева.

Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя бе категорична, че българските институции са подготвени за реакция и при трите възможни сценария на Brexit, включително и за най-лошия – напускане излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка.

„Миналата година беше приет планът за действие и от септември месец всички институции са приканени с писмо от мен да актуализират отново всичките варианти, с фокус върху третия“, подчерта Захариева.

Тя поясни, че по отношение на пътуванията Европейската комисия е приела общ подход – гражданите на Великобритания ще пътуват краткосрочно в държавите от ЕС без визи. Същото важи и за европейските граждани.

Захариева припомни още, че правителството на Англия пое ангажимент, независимо от изхода на Brexit, българите там да запазят правата си. А те били редовно информирани за случващото се по казуса "Brexit" в рамките на активно провеждана информационна кампания.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@