Още по темата

"В България има диктат на медиите. Медиите са тези, които отправят призовки и за да получите правото да изложите своите тези и своето виждане вие трябва да поемете риска да бъдете унижаван."

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за БНТ.

Валери Симеонов: Подложен съм на клеветническа кампания. Давам срок за извинение 24 ч.

Журналисти на протест пред Министерски съвет

Симеонов отрече да е отправял заплахи срещу водещия в NOVA Виктор Николаев по време на негово участие в телевизията в петък.

Един ден по-късно, използвайки сайтът на правителството, вицепремиерът публикува своя позиция, в която заплаши със съд и поиска извинение от трите големи национални телевизии (NOVA, БНТ и bTV) и националното радио.

Причината са предполагаеми клевети спрямо него, че е заплашвал Николаев.

„Всички медии ми отправиха упрека, че съм заплашил Виктор Николаев. Когато някой ме упреква, че съм извършил престъпление, дела ще бъдат заведени”, обобщи Симеонов.

Той уточни, че публикуването на позицията му е било съгласувано с пресслужбата на Министерски съвет.

Ето и репликите на Симеонов към Виктор Николаев, провокирали настоящия скандал:

"С конкурс ли сте назначен? Сложили са Ви на временен договор и са Ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре...", обърна се Симеонов към водещия. 

Коментирайки скандалите с роднински назначения, Симеонов попита водещия: "Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде? Къде работят? Използвали са връзките на водещия на Нова телевизия? Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт". 

„Редно беше някой да попита Виктор Николаев дали се е почувствал застрашен, редно беше и аз да бях потърсен”, коментира вицепремиерът журналистическите стандарти на работа и уточни, че не е бил потърсен от нито една медия.

Тук той въведе и своята теза, че в България има медиен диктат.

"Същата телевизия (NOVA) е отправяла реплики и квалификации по мой адрес, които са изключително грозни. Ако ги оповестя, ще кажат "Той е политик и него трябва да могат да го правят на нищо." Как ви звучи "пудел"? Как ви звучи репортерка да ви нарече "пудел", попита Симеонов в БНТ. 

"Предлагам ръководствата на големите телевизии да преразгледат начина, по който се представят хората и биват малтретирани. Правото на свобода на словото е право на всеки човек", смята Симеонов. 

"Защо не допуснем, че политиците са хора като всички останали и не идват в телевизиите да изживяват 10-15 минути слава, а за да изложат своите тези. Идваме, защото няма начин да стигнат нашите послания до обществото", оплака се Симеонов.  

Симеонов още заяви, че е избягвал гостуванията в NOVA, но в петък взел участие в сутрешния блок след изрично настояване на продуцента на предаването. 

Вицепремиерът изрази мнението си, че вече бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров също не е заплашвал Виктор Николаев. Тодоров гостува на Николаев също в петък, малко преди вицепремиерът. 

Ето и неговата реплика към Николаев: 

„Много силни думи употребявате. Ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя беше тръгнала така в някаква посока, но гледам, че липсва в столчето й.”

Тодоров също отрече да е заплашвал журналиста, но впоследствие подаде оставка от поста си на народен представител, която днес беше приета от депутатите.