Още по темата

Оценяваме високо последните промени в законодателството на Сърбия по отношение и на националното ни малцинство, но трябват още усилия в тази дейност и да имаме местни резултати. Това заяви президентът Румен Радев след среща със сръбския президент Александър Вучич, който е на посещение в България.

България и Сърбия подписаха Меморандума за по-евтин роуминг (ВИДЕО)

Четири модела за (не)признаване на Косово

„Обсъдихме проблемите в тези региони, включващи и липсата на достатъчно инвестиции, ниска трудова заетост, недостатъчен достъп до обучение на майчин език, здравни и социални услуги“, добави държавният глава

Основни теми при разговора с президента на Сърбия Александър Вучич бяха задълбочаване на добросъседството и двустранното сътрудничество.

„Сърбия получи ясна перспектива за своето европейско бъдеще, има вече определена времева рамка. Обсъдихме, че 2025 г. е амбициозна, но напълно постижима цел" заяви президентът.

Той е категориен, че това изисква мобилизация за решителни реформи в политическата, икономическата и социалната сфера и добави, че България подкрепя всички предприети реформи от Сърбия.

Двамата за обсъдили и конкретни измерения на двустранното сътрудничество - магистралата Ниш-София, за продължаване на работата по газовия интерконектор,  железницата от Ниш до българската граница.

"Важна част от свързаността е за хората от двете страни на границата да имат по-интензивен обмен, важни са ГКПП-тата, както отварянето на нови, така и усъвършенстването дейността на съществуващите“, добави Радев.

Той добави, че в сътрудничеството в областта на науката и образованието можем да постигнем много заедно със Сърбия.

„По всички въпроси имаме твърдата решимост да работим по пътя заедно в сътрудничество между двете държави по въпросите за малцинството ни също. Този прогрес ще бъде и стълбът на разширяването на нашето сътрудничество и добросъседство и един от критериите за перспективата на Сърбия за членство в ЕС" каза още българският президент.

Въздушното пространство на Сърбия също е от стратегически интерес за региона. Радев се обяви за помирение, до забравяне на всички проблеми в миналото и даване на  ясен знак, че двете ни държави гледат уверено заедно напред в бъдещето

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.