Още по темата

Преди по-малко от седмица в турската държавна агенция изтече информация, че Анкара гледа ДПС под лупа. Причината според тях бил фактът, че поддръжници на ДПС симпатизирали на Фетуллах  Гюлен.

Именно той е сочен за организатор на опита за преврат в средата на юли в Турция:

„Какво прави Анкара, когато трябва да каже нещо? – Тя публикува строго подредени изречения в агенцията в очакване другите медии да подемат и да се постигне конкретна цел. В случая на следващо място се посочваше, че бившият шеф на военното разузнаване на страната ни е посочил двама от ръководителите на партия ДОСТ за хора, свързани с Гюлен. Двамата са отрекли това пред агенцията. Оттам вече ги оправдават посредством агенцията и следват атаките към ДПС“, конкретизира още Илхан Андай, главен редактор на „24 Родопи” през "Здравей България".

Самата агенция не посочва имена. Няколко дни по-късно в сайтове и вестници изплуват такива:

„Обвиняват един младежки лидер на ДПС, че в нощта на 15-ти срещу 16-ти юли той е поствал във „Фейсбук“ обидни неща спрямо Ердоган“, заяви още Андай.

Самият Андай обаче заяви, че „като говорим за зависимост на български политици от Гюлен, смея да твърдя, че почти целият политически елит в страната ни е заразен от сектата на Гюлен, да не кажа терористична, защото тя и до ден-днешен не е приета като такава“.

Той припомни, че преди време, когато Гюлен е бил свързан с Главното мюфтийство, често са се организирали благотворителни вечери „и на тези вечери присъстваха, като се почне от кметове, депутати, министри...И това във времето, когато Ердоган и Гюлен са били близки ли? – Да!“

 Димо Гяуров, който е бивш шеф на разузнаването обаче заяви, че „не трябва да отделяме толкова внимание на подобен тип писания в турската преса. Очевидно е, че там не са посочени източници на информация, очевидно е, че става въпрос за класическо активно мероприятие. Определено има задкулисна цел”.

Все пак според него не може да се подмине фактът, че по този начин „явно се дава сигнал по отношение на ДПС. А може би и по отношение на други сили в България – да внимават във взаимоотношенията с ДПС“.