Още по темата

Икономическа полиция в Шумен действа по проверка на сигнал до прокуратурата от един член или активист на БСП срещу друг член или активист на партията. Това обясни министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти в парламента.

По-рано днес

от БСП поискаха главният прокурор да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в Шумен на какво основание е разпоредила на Икономическа полиция в града да изиска информация от партията за членовете,

за участвалите в общински съвети на БСП и за присъствалите на делегатски събрания.

„Откога Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ се занимава с разследване кой е член на БСП“, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че държавен служител в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е уволнен през август миналата година заради това, че е член на БСП.

„Член на БСП, който е бил държавен служител, е уволнен от служба заради това, че е бил член на БСП. Но не се спира дотук - образуват му тази проверка и го обвиняват, че е нарушил закона, който казва, че държавният служител не може да бъде член на ръководен орган на партията. Нашият ръководен орган е единствено Националният съвет. Този човек не е бил член на Националния съвет“, каза Нинова.

Валентин Радев обясни, че член или активист на БСП в Шумен е написал сигнал срещу друг член или активист на партията в Шумен

с искане прокуратурата да провери дали колегата му, с когото заедно са имали политическа кариера, е излъгал в декларацията си за конфликт на интереси, че не е членувал в БСП.

„Прокуратурата издава постановление, с което задължава МВР да извърши тази проверка“, посочи вътрешният министър. „Само Икономическа полиция прави такава проверка дали има невярно съдържание в някакъв документ, в случая в подадената декларация“, уточни той.

Радев посочи, че в момента се извършва такава проверка и затова са написани писма до БСП, в които се пита този член ли е и има ли политическа активна дейност.

„Не бива да се поставя под съмнение работата на служителите на МВР и в случая на шуменската дирекция“,

коментира той. „Не приемам такова отношение към работата на МВР, ние изпълняваме точно постановлението на прокуратурата“, заяви вътрешният министър.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.