Още по темата

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки се появи в Народното събрание с медицинска маска и от трибуната в пленарна зала призова депутатите да се противопоставят на „заразата“ от изказвания, обиждащи българския народ. В декларация от името на ПГ на „Воля“ Марешки прикани парламентът да приеме обща декларация по темата.

„Докато Иво Христов от БСП поне даде шанс на всички вас да си мислите, че сте от 20%, стигнахме до там, че Вежди Рашидов от ГЕРБ каза, че всички не стават и за „чеп за зеле“,

заяви Марешки.

Депутат: Червената армия е спасила евреите ни, 80% са дебили

Той допълни, че заразата не спирала до тук и цитира изказване на Слави Трифонов при негово посещение в Лондон, когато заявил, че в България не бил останал никакъв морален и качествен капацитет. „Тук вече всички сте в това определение – неморални и некачествен капацитет. Тук няма 20%, тук е и Иво Христов“, коментира Марешки.

„Представяте ли си за каква зараза става въпрос и защо ние се противопоставихме на такива изказвания още в началото“, заяви той. „Понеже още не сме си доставили противогрипни лекарства, за момента ще останем с маски и се надявам заедно да се съберем и да излекуваме тези лоши практики в българския парламентаризъм“, завърши изказването си лидерът на „Воля“.

Драгомир Стойнев от БСП възрази и призова председателя на парламента Цвета Караянчева да предприеме мерки срещу „този цирк“.

„Знам, че разчитате на „Воля“ да гласува бюджета, че „Воля“ стана патерица на управляващите и че имате кворум благодарение на „Воля“, коментира Стойнев и подчерта: „Трябва да знаят къде се намират, тук не им е пазара, не им е аптеката, тук е българският парламент“.

Славчо Велков от БСП също призова всички депутати един път завинаги да забравят за всичко онова, което обижда другите. Велков цитира изказване на Марешки от парламентарната трибуна през септември, в което заявява, че „държавата се управлява от трите прасета, тримата идиоти и тримата глупаци“. „Трябва да забравим за подобно отношение един към друг и да не мерим с различен аршин“, заяви Велков и допълни: „ако приемате, долу маските“.

Цвета Караянчева помоли депутатите от „Воля“ да свалят маските. Вежди Рашидов пък заяви:

„След 20 минути говорене изтървах една дума, за която вчера имах достойнството да кажа – „Моля, простете ми, изтървах се“.

Правя грешки, но намирам и мъжеството да се извиня. Седем години съм бил български министър и съм направил не за себе си, а за българската култура, много неща“, заяви Рашидов.

„Лесно се обича българския народ от частен самолет, трудно се работи за българския народ и се създава“, каза още той.

Вежди Рашидов използва репликата „чеп за зеле“ в обширно интервю, което даде за БНТ в края на миналата седмица. Тогава той отбеляза, че общественото говорене е нехигиенично, от което е пострадал и лично той. Рашидов сподели, че синът му не живее в България, защото дъщерите му са били тормозени в училище заради медийния образ, който е бил изграден на Вежди Рашидов.

„Има нещо изместено в нас. Ние сме изтървали границите на свободата и сме отишли в други граници. И това е нашата драма и ще бъде нашата драма. Ние, държавата инвестираме много пари в образованието на децата. Ние създаваме квалифицирани кадри и ги изпращаме да служат на друга държава и да плащат данъци на друга държава. Тук остава онова, дето не става за чеп за зеле и това не е добре за държавата. Това е пътят на закриването, унищожаването на една държава“, каза Рашидов.

„Сериозни култури и държави са загинали, така че да не си правим илюзии, че малка държава като България ще издържи, добави той.

На брифинг в кулоарите на парламента Марешки заяви, че стои зад искането да се намали субсидията на българските партии. „Всяко предложение, което намалява парите, които държавата плаща за субсидии, ние ще го подкрепяме“, категоричен е той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК