Още по темата

Парламентът отложи гласуването на Истанбулската конвенция и гледането ѝ в комисиите в Народното събрание. Аргументите на мнозинството от ГЕРБ са, че ще чакат да се постигне обществено съгласие по тази проблематична тема, информира NOVA.

Надяват се до края на българското европредседателство през юни месец да се постигне обществено съгласие и Истанбулската конвенция да бъде гласувана. „Ще предложим тази точка да бъде отложена, докато се проведат всички консултации с българското общество и Светия синод”, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

Какво мислят българите за „джендър“ и домашното насилие

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Призна ли правителството на Борисов третия пол

„Коалиционните партньори от ГЕРБ ни послушаха. Аз го приемам като една стъпка напред в коалиционната култура, защото през последните седмици между ГЕРБ и Обединените патриоти имаше известни скърцания и търкания”, заяви Волен Сидеров.

Междувременно Парламентарната група на

БСП внесе в деловодството на Народното събрание искане за провеждане на референдум

с конкретен въпрос трябва ли българския парламент да ратифицира Истанбулската конвенция. Подписите, които са внесени, са 74. Депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви, че от изявлението на ГЕРБ станало ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на председателството и затова този референдум ставал още по-наложителен.

По-рано днес министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че е хубаво да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, в който да се чуят всички гледни точки. Според Захариева референдум по темата, както иска БСП, трябва да зададе въпроса „за“ или „против“ домашното насилие, защото за това става дума в конвенцията.

Тя подчерта, че оценява позицията на Светия синод, но, по думите ѝ, това е едно от становищата.

„Нека да чуем дебата, хубаво е, че всички се обявяват против домашното насилие“,

призова тя .

Министърът добави, че обществото трябва да разбере, че именно за това става въпрос в конвенцията, за да има информиран избор. Първият ни дипломат увери, че, ако все пак, документът не бъде ратифицирана от парламента, няма да има никакви последствия за България.

„Просто ще покажем, за съжаление, че като че ли на думи искаме да сме част от демократичната общност, правим едно навън, а като се върнем тук, изместваме дебата и правим друго за лична употреба. Няма пречка да се изменят законите“, посочи още Захариева и добави: „но бих задала въпроса –

защо като ще препишем текстовете на конвенцията в законите, да не я ратифицираме“.

Вицепремиерът даде за пример силно католически държави като Полша, които са ратифицирали документа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.