Още по темата

Цветан Цветанов официално потвърди - Цецка Цачева, Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова или Димитър Николов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент.

Това той направи пред журналисти в парламента.

Номинацията ще бъде официално обявена на 2 октомври в София, но Цветанов дори се похвали, че са готови всички рекламни материали.

Първоначално са разглеждали 15 кандидатури, но на последното заседание на ИК на ГЕРБ са се спрели точно на тези четиримата.

От ляво на дясно: Томислав Дочев, Цецка Цачева, Димитър Николов, Йорданка Фандъкова
От ляво на дясно: Томислав Дочев, Цецка Цачева, Димитър Николов, Йорданка Фандъкова Източник: БГНЕС

"Всеки от тях си има съответните качества и в пъти превъзхождат нашите политически опоненти", подчерта Цветанов, защото всеки един от тях се е доказал в своята професионална област, а през последните 10 г. са свързани и с партия ГЕРБ.

Кои са някои от опонентите на ГЕРБ и как са изглеждали те като деца? Припомнете си нашата галерия "Шестима кандидати за президент като деца - ще ги познаете ли" и разберете.

На обсъжданията са присъствали и споменатите четирима души, а избраните са дали своето съгласие за номинацията.

Той повтори, че премиерът Борисов е отказал да бъде разглеждан като потенциален кандидат за президент.

"Нашият лидер пое отговорност за съставянето на втория си кабинет през 2014 г.", припомни Цветанов и смята, че той ще продължи да изпълнява задълженията си.

Според Цветанов, самият той не може да поеме евентуално поста председател на НС, ако Цачева го освободи заради участие в битката за президент, защото изпълнява важни организационни задачи в ГЕРБ.

За спрягания за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев, той каза, че е достоен човек, без да отговори дирекно на въпроса за кандидатурата му.

По-рано в сутрешния блок на Би Ти ВИ Цветанов коментира и четиримата с думите:

Цецка Цачева
Цецка Цачева Източник: Любомир Спиров, БГНЕС

„Изключително достойни, всеки има своята тежест на позицията, която заема в момента. Ако започнем с Цецка Цачева, нека да припомня, че това е първата жена, председател на Народното събрание. Изключително добър оратор, изключително добре се вписва в тази сложна политическа ситуация, която имаме в последните няколко парламента.

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова Източник: Елена Героска, БГНЕС

Йорданка Фандъкова - най-уважаваният политик към настоящият момент, с изключително голяма отговорност към политиките, които се реализират в София и подобряването на средата за живеене.

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Боби Тошев, БГНЕС

Томислав Дончев - първо кмет на Габрово и човекът, който се занимаваше с еврофондовете. Също един доказан професионалисти, човекът, който даде възможност да разблокираме и да запълним този дефицит, който ни остави Станишев и Орешарски.

Димитър Николов
Димитър Николов Източник: Петко Налбантов, БГНЕС

Димитър Николов - човекът, който преобрази Бургас след едно дълго управление на БСП", посочи Цветанов.

По думите му професионалните качества на четиримата ги прави подходящи кандидати за президент от ГЕРБ.

Какви са коментарите на хората, чиито имена са спрягани?

Томислав Дочев заяви:
"Много рано ме питате, до неделя има два дни. Има избран кандидат, който е много добър, и се надяваме да спечели подкрепата на много български граждани. Ще го научите в неделя.

"Аз си работя добре на другата страна на булеварда, по нескромна оценка се справям, макар че има големи предизвикателства, коментира Дончев, попитан дали би се чувствал удобно на "Дондуков" 2.

Кметът на Бургас е заявил категорично, че е отказал номинацията, а кметът на София е казала на медиите да очакват огласяването на имената на кандидати в неделя.

Само Цецка Цачева не е коментирала към момента, защото вече няколко дни е с травма на крака и не се появява в Парламента.