Още по темата

БСП внесе в деловодството на парламента подписка с искане за оставката на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов.

От левицата са събрали 80 подписа, включително на депутати от други партии. Искането на оставката на Христов дойде, след като миналата седмица в сградата на парламента не бяха допуснати хора с увреждания.

Радев отговори на Цветанов: Неслучайно говоря за образование, явно трудно осмисля

Цветанов: Когато един политик не може да предложи алтернатива, използва лични нападки

Европредседателството и задкулисието в речите за новата сесия на парламента

Депутатът от БСП Антон Кутев заяви, че поводът за исканата оставка, е недопускането на хората с увреждания в сградата на НС, но причината е много по-голяма. „Тя е, че действията на Христов бяха само поредния израз на цялата политика на ГЕРБ към всички българи и по-специално към хората с увреждания. Нищо не се е променило за тази една година. Протестите, които правят хората с увреждания са същите. Исканията са същите, за тях няма никакви промени”.

„Това е резултат от цялостната политика. Христов с действията си просто я потвърди и доведе до заключението ни, че трябва да се вземат мерки за отстраняването му така и да се принудят управляващите да свършат поне нещо в най-уязвимата сфера за хората с увреждания. Те са най-ощетената група от обществото”, изтъкна Кутев.

От парламентарната група на ГЕРБ отвърнаха, че стоят зад Емил Христов.

Тома Биков
Тома Биков Източник: ЕПА/БГНЕС

„Ще гласуваме против предложението на БСП”, посочи Тома Биков от ГЕРБ.

„За нас това е пореден опит на БСП да превърне един технически проблем в политически. Симптом е на безидейност и опит за превръщане на НС в сцена на фарсове и гротески“, допълни той.

„Всяка парламентарна група ще вземе решението си. Нашата застава зад Христов. Той поднесе извиненията си на хората, на които беше причинено неудобство. На БСП няма защо да се извиняваме. Подобни техни действия са опит да паразитират върху сериозните проблемите на едни хора, които всеки ден се борят за живота на децата си.”

Според Тома Биков с гласуването на оставката на Емил Христов щял да се загуби още един парламентарен ден, защото БСП нямали реални предложения за законопроекти.

„Това е опит за паразитиране на реални проблеми. Нямаме проблеми със зам.-председателя. Този проблем можеше да свърши още в самия ден. Хората са добре дошли в НС и винаги сме отворени за разговор с тях и не само-с всякакви групи“, увери депутатът от ГЕРБ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.