Още по темата

Божидар Димитров е бил в конфликт на интереси като директор на Националния исторически музей (НИМ), установи Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това се е случило при сключването на два договора с дъщерята на Димитров и с племенниците му през 2015 г. Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му.

Бившият директор на НИМ обясни, че е трябвало да организира спешно изложба и това го е накарало да избере „фирмичката“ на дъщеря си за каталога, защото работата е трябвало да се свърши за 3-4 дни. Според прокуратурата обаче фактите се разминават сериозно с тези твърдения. А Димитров е нарушил закона, като е сключил договор с лице, с което има близка роднинска връзка, влизайки в конфликт на интереси.

Божидар Димитров влиза в политиката с движение „Кан Кубрат“

Божидар Димитров готов да направи професорска партия

От проверката става ясно, че

през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците му

за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г. Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров.

Същевременно музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то през октомври 2017 г. – т.е. повече от две години след срока в договора. По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите, до пълния му тираж от 1000 бройки. В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея.

Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма

– за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 хил. лв. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

В хода на проверката е установено, че съгласно Вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил.

При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси. Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на „Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори.

За нарушенията директорът на НИМ ще получи 4 глоби на стойност от 5 до 10 хил. лв. всяка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.