7

П ланира се работата на администрацията да бъде ускорена, съобщава NOVA. Ако промените станат факт, вече няма да се налага да чакаме с дни нужните документи, а ще ги получаваме веднага.

На много места има проблеми със сроковете. Затова сега държавата ще се опита да забърза темповете, с които работи администрацията.

„Това, което правим, е вид репресия или принуда.

Може би е силен този термин, но е точен. Ние имаме всички основания да считаме, че в много от случаите те могат да реагират по-бързо”, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Реформата предвижда дългото чакане да остане в историята и ако имаме нужда от конкретен документ или услуга, администрацията да ни я предоставя за максимум три дни.

Така, например,

ако ни трябва служебна бележка от Агенцията за социално подпомагане за получени помощи, ще се сдобием с нея веднага.

Ще има и изключения.

Главният секретар на великотърновската община Нина Илиева смята, че предложената промяна е напълно постижима. „7 дни за издаване на акт за раждане. Ние може да го издадем и за 15 мин, но ще струва по-скъпо. Когато промени държавата законодателството и се каже, че един акт се вади за 2 дни, тогава ще струва и по-малко пари на съответния гражданин”, заяви Илиева.

Уверението е, че скъсените срокове за получаване на документи и услуги няма да удължи времето, прекарано на гише.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@