Още по темата

Министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и бившият им колега Вежди Рашидов ще бъдат разпитвани по разследването за нецелесъобразното разходване на пари в НДК. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров и потвърди, че в четвъртък бившият директор на НДК – Мирослав Боршош, е призован, за да му бъде повдигнато обвинение. Той допълни, че въпросното разследване е по сигнал на ДАНС.

Плащаме по 285 лв за нощувките на премиери и министри през председателството

Ще излезе ли златно председателството ни на ЕС?

Правителството отпусна още 28 милиона лева за НДК

Министри ще бъдат извикани и разпитвани за НДК

– при всички случаи мисля, че ще бъдат призовани Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов, с оглед на негови твърдения, че той е поискал да смени Мирослав Боршош, но в момента, в който се е върнал от отпуск вече не е бил принципал на НДК”, посочи главният прокурор.

Цацаров ще бъде изслушан във вторник и от създадената в парламента ресорна комисия. Обвинител номер едно уточни, че пред депутатите ще изнесе само онази информация, която наблюдаващият прокурор по делото сметне, че може да бъде оповестена.

Колкото до твърденията на Веселин Марешки, че се правят опити да му бъде отнет бизнеса с горива, Цацаров призова зам.-председателя на парламента да говори с имена и даде дума, че ако такива бъдат посочени, тези хора ще бъдат разследвани. „Иначе всичко се прави за целта на пропагандата”, коментира Цацаров думите на Марешки.

Обвиняемият Марешки постави двумесечен ултиматум на управляващите

Марешки: Заплашват ме заради бизнеса с горива

Марешки щял да бъде разпитан, когато прецени съответният прокурор.

„Не мислете, че следя кога ще бъде извикан Марешки.

Не зная дали някой му е упражнявал натиск, за да му отнеме бизнеса с горива, но от материалите по делото виждам, че е упражняван натиск върху хора, които са собственици на 2-3-4 аптеки, за да се разделят със своя бизнес“, заяви главният прокурор.

„Да не спекулираме, че някой иска да отстрани Марешки от горивния бизнес или от някъде другаде. Ако някой иска да го отстрани от горивния бизнес или политиката, гарантирам, че в момента, в който той посочи конкретни факти, този някой ще бъде обект на наказателно преследване“, заяви още обвинител №1.

Главният прокурор разговаря с вътрешния министър и с министъра на здравеопазването, както и с шефовете на най-големите болници в София, за

мерките, които трябва да бъдат предприети след редицата нападения над лекари.

Само от началото на тази година вече са регистрирани 52 такива случая, отчете здравният министър.

Лекари на протест срещу насилието след побоя за плацента

Статистиката на прокуратурата обаче посочва, че през 2014 г. са образувани пет дела, а са осъдени четирима души. През 2015 г. са образувани четири разследвания и само един е осъден. През миналата година за нападения над медицински лица има започнати само две дела.

Сред идеите, които са обсъждани на срещата, е възможността всички мобилни екипи да бъдат снабдени с паник бутон, чрез който да има директна връзка с охранителна фирма или полицията. Освен това ще бъдат определени и прокурори, чийто ресор ще бъдат болниците. Така те ще реагират максимално бързо при подаден сигнал, коментира още главният прокурор.

„Тежката наказателна политика не е единственото средство за превенция, важна е охраната на болниците”, каза още обвинител номер едно. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че министерството не може да е изцяло отговорно за сигурността в лечебните заведения и затова започва обследване на всички спешни отделения в болниците. Очаква се конкретни мерки да бъдат взети най-късно до Нова година.