Това е история за надеждата. Там, където на пръв поглед надежда няма – в омагьосания кръг на насилието. Затова и героинята на този разказ ще наречем „Надежда“ – за да запазим достойнството и самоличността й, но и да вдъхне тя кураж на много други, които са в нейното положение. Тя е жертва на системно физическо насилие от съпруга си, а децата им – на психологически тормоз, който ги прави затворени, тъжни, изолирани и скършва крилете им… Те се появяват отново и набират сила, когато децата намират помощ в „Зона ЗаКрила“ – Детски център за застъпничество и подкрепа, създаден от УНИЦЕФ и партньори. Социалните работници и юристите там започват да работят активно с майката и по този начин издействат ограничителна заповед за насилника, помагат на жената да се преквалифицира и започне работа, за да е финансово независима от него – а в същото време психолозите подкрепят децата за преодоляване на страха и травмите от насилието и завръщане към нормалния живот. Така и мечтите отново намират място в тяхното детство. 

Вижте емоционалния разказ на „Надежда“. Той бе излъчен в ефира на NOVA в рамките на благотворителен спектакъл за повишаване на солидарността и набиране на средства, чрез които УНИЦЕФ ще достигне до още много деца и семейства, за да им помогне да живеят в сигурна и защитена среда. 

Над 400 деца и семейства, пострадали от насилие, са получили подкрепа от трите центъра „Зона ЗаКрила“ в областите Монтана, Шумен и София. Заедно можем да достигнем и до още повече.

ПРИСЪЕДИНИ СЕ И ТИ! БЪДИ ЧАСТ ОТ ПОЛОЖИТЕЛНАТА ПРОМЯНА ЗА ВСЯКО ДЕТЕ. СТАНИ БЛАГОДЕТЕЛ С МЕСЕЧНИ ДАРЕНИЯ ОТ 5 ЛВ. КЪМ УНИЦЕФ. ИЗПРАТИ СМС С ЦИФРА 5 НА 1021 ИЛИ ДАРЯВАЙ ОНЛАЙН НА WWW.UNICEF.BG.

*Текстът на SMS-a отговаря на стойността на месечното дарение. ДДС и такси не се начисляват за абонатите на всички мобилни оператори. Общи условия на www.unicef.bg.

Децата преодоляват срама и страха и се учат как да се защитят от насилието. Източник: УНИЦЕФ България
Децата преодоляват срама и страха и се учат как да се защитят от насилието. Източник: УНИЦЕФ България

„Бъди част от положителната промяна за всяко дете“ е мотото, под което тази вечер се проведе концерт-телетон в ефира на NOVA, целящ да засили солидарността в обществото и да набере средства в подкрепа на уязвими деца. Водещи на зрелищния спектакъл бяха емблематичните лица на NOVA – Ники Кънчев и Ани Салич, която е дългогодишен посланик на добра воля на УНИЦЕФ – а шоуто се проведе под купола на световно-известния Академичен цирк „Балкански“. Зрителите пред малкия екран станаха съпричастни към важни каузи в Международния ден за елиминиране на насилието над жени и само дни след Световния ден на детето, с който УНИЦЕФ насочи общественото внимание към значимостта на детските права в България и по целия свят.

По време на телетона УНИЦЕФ показа истинските истории на деца и семейства, заснети по етичен и щадящ начин от журналиста на NOVA Мария Милкова. Те показват нуждата от дългосрочна подкрепа през цялото детство – от раждането, през детската градина, до семейството и обществената среда. Зад каузите застанаха някои от най-добрите български и световни циркови артисти, както и близо 100 популярни личности и общественици. Сред тях са Маргарита Хранова, Тити Папазов, Миро, Д2, „Бон-Бон“, проф. Христо Пимпирев, Деян Донков и много други.

Дигитален медиен партньор на телетона е Нетинфо, част от Нова Броудкастинг Груп. Спектакълът се осъществи с подкрепата на Happy Bar and Grill и с продуцент „Глобъл Филмс“.