Още по темата

В последните години населението в град Враца става все по-малко и все по-застаряващо. През 2016 г. в града живеят 53 570 души, сочат данни на Националния статистически институт.

За последните 20 г. врачаните са намалели с близо 20 000 – през 1996 г. са били 75 097.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА КРАСИВИЯ ГРАД ВРАЦА И РЕГИОНА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Огромна част от младите хора напускат града основно заради липсата на работа.

Борислав Николов е на 20 г., а именно мечтаната работа е причината, поради която остава в родния си град.

В момента той е front-end разработчик във врачанска софтуерна фирма, която набира млади специалисти завършили обучителните курсове по програмиране на „Враца Софтуер Общество“.

Борислав Николов
Борислав Николов

„Не очаквах да започна работа толкова скоро след завършване на обучението си.

Най-много ме радва фактът, че оставам в родния си град Враца“, споделя Борислав пред Силвия Прибиловска за Vesti.bg.

Боби е завършил в СУ "Васил Кънчов" със засилено изучаване на английски език. През 2016 г. печели награда от национално състезание - посещение на Европейския парламент в Брюксел.

В 12-ти клас разбира от приятели за безплатните обучения на „Враца Софтуер Общество“ и решава да се запише.

От малък е имал интерес към информатиката, но никога не е наблягал сериозно върху материята.

„Записах се в курса като очаквах, че може би ще уча нещата, които съм чел и в интернет, но още от интервюто, което беше на английски език и домашното, което ми дадоха да подготвя, ми стана ясно, че определено ще се учи“, разказва младият ИТ специалист.

Боби си спомня с усмивка, че в самото начало, когато не е имал големи познания по програмиране на софтуер, е мислил да се откаже, тъй като му е било трудно да свикне със синтаксиса на Java. 

„Въпреки колебанията ми, аз не се отказах и много се радвам, за което.

Дори си спомням и първото Java приложение, което направих – горивен калкулатор, който може да определи каква ще бъде цената на пътуването ти с кола. Ползвам го и до днес“, допълни той.

България е катастрофално обезлюдена

Неудобната истина за доходите у нас

Колко взима българинът и колко средният европеец

Борислав е на мнение, че всеки трябва да има поне базови понятия за информационните технологии, тъй като това е бъдещето.

Освен с програмиране, в свободното си време врачанинът обича да се разхожда из красивите места край Враца, а е любител и на фитнеса.

Пещера Леденика е една от най-посещаваните пещери в България.
Пещера „Леденика” е една от най-посещаваните пещери в България. Източник: Facebook/ Емо Младенов

„Враца е невероятен град, а природата е уникална. Забележителностите, които могат да се видят в областта, са смайващи и не могат да бъдат видени никъде другаде“, разказва младежът.

Действително само в рамките на 30 км около северозападния град може да видите скални феномени, древни светилища, стари манастири, величествени водопади и тайнствени пещери.

„Моето любимо място е пещера „Леденика“. Тя е една от най-големите атракции във Врачанския Балкан, а също така е и най-посещаваната от туристи пещера“, посочва Борислав.

Момчето има надежди, че именно заради многобройните природни забележителности, Враца може да се популяризира много повече като туристическа дестинация и така родният му град да се развива към по-добро.

Инициативата „Враца Софтуер Общество” е идея на Теодор Константинов и Емилиян Кадийски.

Те са победителите и в най-голямата социално отговорна инициатива на „Нова Броудкастинг Груп“ - ПРОМЯНАТА за 2014/2015.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА БЪЛГАРИЯ, КОИТО МОЖЕ И ДА НЕ ЗНАЕТЕ

“Нашата мисия е да предоставим възможността на хората във Враца да работят една интересна и платежоспособна професия именно в града им. Борислав е пример, че нашият проект работи успешно“, казва Теодор. Боби е най-младият курсист, който е завършил успешно обучение във „Враца Софтуер Общество“ и след това е започнал работа в софтуерна компания. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК!