Още по темата

Мигрантите изтощиха батериите на термовизионните камери на “Гранична полиция”, съобщи ГНЕС.

Причината е засиленият трафик по българските граници. От МВР съобщиха, че са обявили обществена поръчка „за рециклиране и възстановяване на 90 литиевойонни батерии на ръчни термовизионни камери“. За целта са предвидени 50 000 лева.

От “Гранична полиция” пък се надяват камерите да са отново в строй максимум до два месеца, за да продължат ефективно да следят за незаконно навлизане на територията на страната и през нощта. Чрез въпросните камери най-често се установяват групи от мигранти, които се опитват да влязат от Турция и Гърция, както и да напуснат страната по посока Сърбия.

Вчера пък стана ясно, че унгарски полицейски контингент с пълно техническо оборудване ще патрулира по сръбско-българската граница. Това съобщи сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович.

"За да има по-ефикасен контрол на държавните граници са ни нужни повече технически средства и оборудване", каза министърът и добави, че "техническите средства може да разрешат проблема, но в крайна сметка от решително значение е отговорът на Европа - какво да се прави с мигрантите, които идват от невоенни зони и са икономически мигранти".

В началото на април именно изтекли кадри от термокамери показаха как без проблем група от над 60 мигранти преминават от Турция към България. В разследване на Нова за трафик на мигранти бивш полицай разказа, че каналджиите работят с гранични полицаи, които си затварят очите за нелегалното преминаване през граница. "Назначихме проверка по случая. Тя приключи с констатацията, че няма нито едно нерегламентирано действие, извършено от граничните полицаи”, коментира този случай главен комисар Аноние Ангелов.

Вижте кадрите: