Още по темата

Общо 220 хиляди пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж или престъпление в последната една година. Но само 62% от хората в страната биха се обърнали при проблем свързан с личната сигурност към полицията, а близо 20% към роднини. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си. Това показват резултатите от национално проучване на изследователския център „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа”.

Страхуват ли се българите от случващото се в Турция

„Тренд”: 900 000 българи са изнудвани по телефона

Борисов: Ще има по полицай във всяко село

Високи дялове на декларация за страх има към крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%). Няма особени разлики в тези нагласи по отношение на пол и възраст, както за населеното място.

А 78% от хората не са съгласни, че могат да се разхождат навсякъде и по-всяко време без да се страхуват от престъпление.

Въпреки това 90% от българите посочват, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж или нападение.

Само 8% от запитаните се страхуват, че върху тях може да бъде упражнено насилие от страна на полицията. Но 38% заявяват, че се опасяват от насилие от бежанци и имигранти.

По последния показател страхът при жените е по-голям, както и сред жителите на столицата София.

Почти поравно са разпределени мненията по отношение на ефективността на полицията - 42% смятат, че органите на реда работят ефективно, докато 44% са на обратното мнение.

Нисък е делът на тези, които оценяват като ефективна работата на съдебната власт – 21%, както и на законодателната – също само 21%.

Ако бъде нарушена личната им сигурност 22% или над милион и 300 хиляди българи биха се защитили сами, включително с насилие.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.