Още по темата

Кое е първото, за което се сещате, щом чуете думата „подлез“? Със сигурност в съзнанието ви изниква едно неприятно и тъмно място, издраскано с графити и пропито с твърде съмнителна миризма.

Не всички подлези в София обаче са такива, защото от известно време група млади хора са решили, че ще поемат нещата в свои ръце. Инициативата „Подлезно“ се е заела с нелеката задача да направи града едно по-хубаво място за живеене и засега може да се похвали със завиден успех.

„Вече имаме три готови подлеза и сега правим четвъртия си проект на „Цариградско“ и „Тертер“ (ул. „Светослав Тертер”) – това е „филмовият подлез“, обяснява Димитър Стафидов.

Предишните три проекта са „Музикален подлез“ (бул. „Цариградско шосе” и ул. „Александър Жендов”), „Природен подлез“ (бул. „Цариградско шосе” и ул. „Загоре”) и „Пътуване във времето“ (бул. „Ботевградско шосе” и пл. „Пирдоп”). Всеки един е с подбрана тематика заради мястото, където се намира.

Идеята се зародила преди три години на форума „Идеите - това сме ние“. „Нашата тематика беше „градска среда“, спомня си Юлия Иванова. „Някак си винаги тези места остават пренебрегнати. Вандалите винаги намират своя израз тук – никой не им пречи, никой няма да ги глоби. Така подлезите са мръсни, миришещи, лампите обикновено не светят, а също така и много хора ги смятат за опасни. Провеждаме анкети и се оказа, че много хора преминават през булеварда отгоре, само и само да не минат през подлеза. А това е много опасно.“

Едва ли обаче някой ще откаже да премине през подлез като този, който може да видите във видеото към поста. Това е все още недовършеният „Филмов подлез“. В него ще има инсталации от различни филми, графити на известни актьори и разбира се „червен килим“, по който да влизат преминаващите. Откъм „Борисовата градина“ ще ги посреща вечният „Джурасик парк“, а от другата страна – един от най-популярните български филми „Козият рог“.

„Премиерата“ на подлеза е замислена на 20-ти септември.

„Този проект е изцяло финансиран от частен спонсор, но всеки път е различно“, обяснява Димитър. Всички подлези са финансирани по различни програми и фондове. Разчита се и на много доброволен труд.

„Готино е. Променя се мисленето. Хората наистина им се кефят на подлезите и си ги пазят. Нищо не е изкъртено, „музикалният подлез“ например почти не е пипнат. Явно хората откликват на идеята, че трябва да пазят и те самите да са част от промяната на средата.“

Вижте снимки от променените подлези в нашата галерия.