Още по темата

Изхвърлянето на новороденото бебе, което беше намерено във вторник зад блок в столичния ж.к. „Обеля“, е феномен, тъй като е станало в среда, в която има всички предпоставки да има хуманно отношение към родилката и новороденото и грижа за поколението.

Досега не сме имали майка, която да отрича бременност и раждане.

Много е вероятно тази бременност да е била крайно нежелана”, каза в „Здравей, България” по NOVA Денка Спирова от Агенцията за социално подпомагане.

„Хората имат една граница на справяне със собствените си житейски проблеми и ако семейството си е дало един минимум от деца – в смисъл, че са си казали: „повече от две деца не можем да си позволим, защото нямаме капацитета да се грижим за тях“, това е прекрачване на тази граница“, казва още тя.

Денка Спирова обясни, че все

още никой не е питал родилата защо не е оставила детето в болница, а го е захвърлила в храстите

Това е въпрос, който тепърва ще се изяснява.

„Бащата на детето твърди, че не е присъствал. Той е бил известен в ранните часове на следващия ден, т.е. няколко часа, след като са се случили събитията и тя е постъпила в болница.

Но той твърди, че през цялото време не е бил сигурен дали състоянието е бременност, а не някакъв друг медицински фактор“, разкрива още социалният работник.

Тепърва разследващите и социалните ще установяват какви са били причините бебето да бъде изоставено в храстите.

Новороденото момиченце ще бъде настанено в приемно семейство.

„Има всички шансове да му се случат позитивни неща”, допълни Спирова.

32-годишната жена, която изостави новороденото си бебе, не е от ромски произход и е била активно работеща, а жестоката ѝ постъпка шокира и лекари, и социални работници.

Сред боклуците зад блок в „Обеля” едно момиченце поема първите си глътки въздух. Родено е в баня, на шестия етаж. След това е изоставено от майката. И спасено благодарение на силния му плач.

След като изхвърля бебето, майката се прибира у дома си, където живее заедно с майка си и двете си деца – момиченце на 5 години и момченце на година и два месеца., които след инцидента са настанени при бащите им.

Часове след като изоставила детето, родилката отишла на преглед в болницата,

в която преди година родила второто си дете.

Роднините на Цветанка не пожелаха да обяснят защо никой от тях не е спрял жената да изхвърли бебето си на улицата.