Още по темата

"Трасето на евентуалния втори кабинков лифт в Банско ще бъде променяно, ако застрашава ценни дървета." Това заяви екологичният министър Нено Димов на живо във Facebook. По-рано днес той разясни подробности за приетото изменение на плана за управление на НП "Пирин".

Над 10 хиляди души гледаха импровизираната пресконференция, на която всеки можеше да зададе свой въпрос по казуса "Банско".

„В рамките на спортната зона над Банско могат да се изграждат единствено и само спортни съоръжения - това са лифтът, други съоръжения и писти“. Това заяви екологичният министър Нено Димов на живо във Facebook. По-рано днес той разясни подробности за приетото изменение на плана за управление на НП "Пирин".

Решено - втори лифт в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

Еколози блокираха центъра на София

Ненов посочи, че има и една зона, в която планът позволява единствено водохващания за питейни нужди, и те са ясно определени в закона.

Министърът поясни още, че в 45% от територията на Пирин са разрешени водохващания, а в 2,6 % при наличието на инвестиционни намерения - спортни съоръжения.

„Каквото и да е строителство извън спортните съоръжения, от сорта на хотели и други сгради, е забранено и няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение“, подчерта екологичният министър.

Ненов изрази надежди, че програмата за развитие на спорта, заложена в коалиционната политика, ще постигне успех. Той даде за пример това, че един модерен курорт, няма възможността да привлече толкова туристи, колкото една ски дестинация.

„Добре е спортните съоръжения да превозват туристи и през останалите месеци, не само в зимния сезон. В момента голяма част от туристите, които се качват, го правят с коли, а това замърсява околните дървета“, допълни Нено Димов.

Министър Димов отхвърли опасенията за хотели в Пирин

Министри искат втори кабинков лифт в Банско

Предстои и обсъждане на възможността да се забранят автомобилите и качването да се осъществява само с лифт.

„В парка е разрешена единствено санитарна сеч, това е елемент на добро стопанисване“, отговори Димов на въпрос за изсичането на горите.

Относно изсичането на вековни дървета, министърът отговори: „Всеки млад бор може да стане стар, а всеки стар - някога е бил млад“.

Нено Димов заяви, че трябва да има обсъждания и за Рила, и Витоша.

„Витоша е богатство, което може да се ползва от 2 млн. софиянци. Цялостната концепция трябва да бъде съобразена с опазването на околната среда“, посочи той.

Икономистът Владимир Каролев също изрази своята позиция относно изграждането на втория лифт в Банско. Още във вторник вечерта той сподели картата за промените в плана на управление на НП „Пирин“.

„Всеки желаещ да отдели 5 минути ще разбере нещата“, написа Каролев във „Фейсбук“.

В първият ден от новата 2018 година Владо Каролев сподели и идейния проект за трасе на втори кабинков лифт, като пояснява, че огромна част от трасето преминава през безлесна територия - т.е. няма да се секат дървета, а площта на лифта представлява едва 0.017% от целия парк. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.