Още по темата

Разкритият в София човек от „Ислямска държава” може би е просто търговец, свързан с групировката.

Това заяви експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов в студиото на NOVA.

Турция алармира: „Ислямска държава” в България или е друго

ИД обеща кръв по улиците на Балканите

Вчера прокуратурата оповести, че в края на септември властите са разбили нелегален бизнес за производство и разпространение на тютюн за наргилета в София.

За ръководител на схемата се смята сириец с българско гражданство, който принадлежи към „Ислямска държава”. Човекът е получил гражданство у нас през 2008, а през 2013 се връща в Сирия и се бие на страната на джихадистите, като има „ръководна роля”, съобщиха от обвинението.

Експертите са на мнение, че въпросният човек може би не е бил от такова значение за групировката.

„Очевидно това е един търговец. Много търговци имаха пропуски за „Ислямска държава”. Тя имаше огромна полза от тях, защото така се финансираше. Сега е изтласкана от петролните кладенци и се опитва по някакъв начин да продължи да се финансира”, уточни Радулов.

По думите му, джихадистката групировка се „интегрира с високоорганизираната престъпност” заради големите печалби.

Това, което този човек е правил, му е стигало само да се издържа”,

смята експертът.

Това не отговаря на мащабите на нелегалната операция, цитирани в съобщението на прокуратурата, според които по схемата към Западна Европа са изпращани до 500 килограма тютюн на ден.

При полицейската акция беше открит и документ, подписан от лидер на ИДИЛ, с който на заподозреният се позволява да се движи на територията на халифата.

Документът е сходен на някогашния „отворен лист” у нас.

Той може да се притежава от всякакви хора в рамките на халифата – и бойци, и търговци и обикновени хора, уточни преводачът Мажд Алгафари.

Той обаче допълни, че арабското име на документа не съвпада с това на арестувания.  

„В България имаме клетки за обучение в идеологията на ИДИЛ”, смята Алгафари.

По думите му, бизнесът с тютюн за наргилета се изнася към Гърция след няколко успешни полицейски акции у нас.

Този тютюн може да финансира какво ли не, заяви Алгафари и уточни, че има много неща, които спомагат клетките на ИДИЛ в цяла Европа.

България никога не е била нещо повече от почивна дестинация за терористите,

смята Радулов, който даде пример с южноамериканския терорист Карлос Чакала, отсядал в Японския хотел в София през 70-те и 80-те, „за да си почине”.

„Ако този човек има някаква роля в „Ислямска държава”, това е за място, където да дойдат заболели или ранени хора за 1-2 месеца, да се възстановят и да ги върне обратно. Едва ли нещо повече”, смята експертът.

Човекът несъмнено е опасен, защото е успял да се установи у нас за дълго време и да си изгради алиби. „Резултат на недобре свършена работа” е фактът, че заподозреният е задържан след пътуване до Сирия и толкова голямо последвало пребиваване у нас, допълни той.

Той е бил следен заради магазина и тютюните, не и заради тероризъм,

каза още бившият секретар на МВР.  

„Има неща, които медиите и обществото не е толкова важно да знаят”, заяви Алгафари относно ареста и разследването на мъжът от „Ислямска държава”.

При операцията в края на септември като съучастници на сириеца са задържани още мъж и жена.

Алгафари си позволи да ги идентифицира като Абдул и Иванка Шейхо – собственици на един от големите магазини за разпространение и продажба на тютюн за наргилета в София.