Още по темата

Година след трагедията в Хитрино сумата в запорираните сметки на фирмата-собственик на влаковата композиция са едва 80 000, а заведените граждански искове са за 10 млн. лева, информира NOVA.

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА ОТ ХИТРИНО В СНИМКИ

Домът на Шенай е напълно разрушен. След като взривната вълна разкъсва съпруга й и изпепелява малкия й син, жената живее в Шумен с по-голямото си момче.

Съдят машинистите на влака-убиец от Хитрино

Оцелял от Хитрино вижда дерайлирането на влака

Правата на Шенай, на останалите пострадали и роднини на жертви защитава адвокат Николай Димитров. Завел граждански дела за всеки по отделно.

Наказателното дело по случая пък трябва да започне на 15 януари 2018 г. Още преди 10 месеца обаче съдът в Шумен издава обезпечителна заповед.

С нея налага запор върху всички банкови сметки на „Булмаркет Рейл Карго” – компанията собственик на взривилия се влак.

От поисканите от адвоката 10 млн. лева магистратите нареждат да бъдат обезпечени 2,6 млн. гаранционен минимум.

Обезщетенията в Хитрино под въпрос

Хронология на събитията в Хитрино в снимки

Хитрино след взрива: Къщите сринати, сажди навсякъде (видео)

Запорът е извършен от частни съдебни изпълнители. Дни по-късно обаче се оказва, че в сметките на фирмата в същата банка, има далеч по-малка сума.

След като частните съдебни изпълнители откриват в сметките на „Булмаркет Рейл Карго” сумата от малко над 81 000 лева, адвокатът на пострадалите сигнализира Българската народна банка.

Точени ли са сметките на фирмата докато са били под запор?

Адвокатът на „Булмаркет Рейл Карго” определи предположенията на Димитров като абсурдни. Обвиниха медиите в едностранно отразяване на случая, но в същото време отказаха да застанат пред камера.

Нови кадри показват момента на взрива в Хитрино

В Хитрино се скараха за парите от дарения

В писмо уверяват, че имат нужните средства, ако бъдат осъдени, да заплатят обезщетенията. Спорът между двете страни обаче, не бил работа на журналистите, а на съда.

Защитниците на пострадалите предполагат, че от сметките на длъжника са се изпарили милиони, въпреки че парите били под запор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.