Още по темата

"Не уволнявам хора заради клипове и медиен натиск. Има желание за поредна сензация и раздаване на провосъдие в ефир.

Това коментира кметът на община Борован Десислава Тодорова, цитирана от NOVA. Изказването е във връзка с разкритията за насилието в дома за деца в селото.

Още възпитателки в Борован тормозели децата

Масови проверки, искат криминализиране на насилието над деца

По думите й във включванията се правели внушения, че институциите си прехвърлят топката. "Това не е така, всеки ще поеме отговорността си”, добави Тодорован и акцентира, че нямала право да наказва. Ако го направи, щяла да превиши правомощията си. 

Към момента всички служители, за които е ясно, че са налагали насилие, не работят с децата - двама са в болничен, а един е в отпуск. Людмила Петрова - възпитателката от видеото, се очаква да се върне на работа в края на месеца.

Източник: Thinkstock/Guliver

Тогава щяла да бъде уволнена от новия временно заемащ поста управител, увери Тодорова. Тя каза още, че има достатъчно данни, че служители са упражнявали вербално и физическо насилие, но „случаите, които медиите излъчиха, са едва от октомври 2017 година”.

Проверките в дома продължават. "Още двама помощник-възпитатели в центъра за настаняване от семеен тип в Борован са тормозили децата там, стана ясно от разговори на децата от дома с хора от Държавната агенция за закрила на детето", заяви социалният министър Бисер Петков.

Преди дни "Господари на ефира" показаха запис, от който се вижда как възпитателката Людмила Петрова удря шамари на две деца. Тя освен възпитател в Центъра за деца, лишени от родителски грижи е и временно изпълняваща длъжността управител.

Тя се оправда, че става дума за единичен случай. Според възпитателката, която се вижда на клипа, била си „изпуснала нервите“ .

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.