Стартираме проект за очаквания от всички втори кабинков лифт за Ски-зона с център гр. Банско. Това заявяват от Юлен АД във връзка с проведена днес среща в Министерството на околната среда и водите, съобщава БГНЕС.

Незаконно ли е решението за Пирин?

За това ще нужни не по-малко от две години, коментират от фирмата. Ще бъде ангажиран международен проектански екип, уточняват от фирмата.

„Имаме идеен проект, който вече разпространихме. Той е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони. Те след преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт стигнаха до заключение, че предложеният идеен проект е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски-зоната, добавят от „Юлен”.

От дружеството уверяват, че ще наемат проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение, съобразено с всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната.  "Държим да отбележим, че както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа", посочва концесионерът и допълва, че всичко останало са спекулации. 

"Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка", посочват още от "Юлен" АД и допълват, че всеки, който твърди противното заблуждава обществото.

Решено - втори лифт в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

Стъпката вече е възможна след приемането на актуализацията на Плана за управление на НП “Пирин“, с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм.

Междувременно тази вечер от 18.30 в 10 града в страната се планират протестни действия срещу решението на Министерски съвет да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“ с няколко корекции в неговия план за управление. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК